Nyheter

Nu ansas lönnen på Vaggeryds torg

Nyheter Idag håller några arborister på att snygga till lönnen som står på Vaggeryds torg

Här kollas lönnen  [1/5]

Sam i grenverket och guidas av Daniel  [2/5]

Inget för den höjdrädde  [3/5]

Här sågas det  [4/5]

och lite till  [5/5]

Efter allt annat arbete med torget i Vaggeryd har nu turen kommit till den stora lönnen som är placerad på torget. Arbetet görs för att glesa ut grenverket och göra trädet mera symmetriskt. Men också för att göra lönnen mera livskraftig genom att få in solljus i grenverket.

– Det tar minst en dag för att göra jobbet klart, säger Erik von Essen som är en av ägarna till företaget som fixar till trädet på uppdrag av kommunen.

Uppe i trädet klättrar Sam Sylvén, den andra delägaren, som får guidning från marken om vilka grenar som ska tas bort. Förutom Erik von Essen sköts detta av Daniel Ballard som är anställd i företaget.

– Förr hade vi mycket arbete ute i skogen, berättar Erik men tillägger att det har helt slagit över mot arbete i offentlig miljö som parker och de har fullt upp.

Vill du bli arborist finns det en yrkeshögskola som är tvåårig där du utbildar dig. Men man kan också göra som de tre som jobbar med lönnen i Vaggeryd, att börja i det lilla och sedan utbilda sig undan för undan innan man kan ta sig an de lite större uppdragen.

Fotnot: En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar och andra bebyggda miljöer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *