Nyheter

Nu är den tillbaka på rätt ställe

Nyheter – Den kommer att pryda sin plats, tycker de nya ägarna André Hagslätt och Malin Bengtsson i Sjöaryd. Det handlar om en gåramålning föreställande Sjöaryds Södergård i Tofteryd.

André Hagslätt och Malin Bengtsson i Sjöaryd tar emot den gamla gåramålningen av Östbo Historiska Sällskaps ordförande Jenny Larsen och sekreterare Linnéa Hugosson. Foto: Bernt-Ola Hugosson.

Gården var huvudgård i det forna frälsegodset Sjöaryds säteri.

Tavlan hängde i många år hos Eivor och Åke Sköld i tornhuset på Idrottsgatan i Skillingaryd. Eivor, som hette Karlsson som ogift, hade bott på gården i unga dar och fått med sig tavlan därifrån.

Sedan båda makarna avlidit, hade Eivors brorsdotter Ann-Marie Johansson i Gnosjö tagit hand om och sorterat deras kvarlåtenskap. I somras skulle hon flytta till mindre bostad och tog kontakt med ÖHS, Östbo Historiska Sällskap, i Skillingaryd, för att lämna ifrån sig diverse dokument och även denna tavla. Den borde tillbaka till Skillingaryd, ansåg hon.

ÖHS är en arkivförening och samlar inte på föremål. Då var styrelsen helt enig om att det var naturligt att tavlan skulle ”hem” till Sjöaryd. Så häromdagen tog ordföranden Jenny Larsen och sekreteraren Linnéa Hugosson tavlan med sig och överlämnade den till André och Malin. Det var ingen tvekan om att den var välkommen. Gåvan åtföljdes av en hel del dokumentation om godset.

Tavlan är målad av den i våra trakter välkände Arvid Stödberg (1882–1963), född i Åseda och självlärd. Han bosatte sig i Värnamo 1914 och reste runt och fann en stor marknad för sin naiva konst trots att även Karl Wittgren och Mikael Raatikainen verkade i samma område.

År 1974 gjorde Jönköpings läns museum en utställning av Stödbergs skisser, och det handlade om tusentals enligt hans dotter Ulla Axelsson. Hur många färdiga målningar han gjort är det ingen som vet.

Konstverket.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nu är den tillbaka på rätt ställe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *