Nyheter

Nu är det dags för niorna att välja

Nu är det dags för niorna att välja

Nyheter Snart är det dags att välja gymnasieutbildning.

Det finns utbildningar som kan leda direkt till jobb efter studenten, inom till exempel vård och omsorg, bygg- eller industri. Det visar Arbetsförmedlingens prognoser.

Det är hög tid för landets 103 000 niondeklassare att fundera över val till gymnasiet. Oavsett vilken utbildning de väljer, kommer de som fullföljer sin gymnasieutbildning att ha en bättre chans på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten bland unga som har en gymnasieutbildning är 9,8 procent, medan den är 27,6 procent bland ungdomar som inte har gått ut gymnasiet. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen (18–24 år, andel inskrivna arbetslösa av den registerbaserade arbetskraften).

– Vi ser att det allra viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning, att gå klart alla tre åren. Därför ska man förstås välja en utbildning som man är intresserad av. Men det är också bra att ta en titt på våra prognoser, så att man är medveten om vilken arbetsmarknad som väntar när man går ut gymnasiet, säger Jacob Grönlund, yrkesanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har långsiktiga prognoser över var jobben finns om fem och tio år. De visar att flera yrkesutbildningar på gymnasiet kan ge goda chanser till jobb direkt efter gymnasiet. Det gäller framför allt bygg- och anläggning, fordon och transport, industriteknik samt vård och omsorg.

– Vill du ha ett jobb direkt efter gymnasiet så kan ett yrkesprogram vara ett bra val. Det viktiga är att ta reda på så mycket som möjligt innan man bestämmer sig. Det finns många yrken som man kanske inte känner till, som ger goda chanser till jobb när de som nu ska välja gymnasium går ut, säger Jacob Grönlund.

Fakta: Här kan du ta reda på mer om olika yrken och dess framtidsutsikter:

• Arbetsförmedlingens app Yrkesguiden har beskrivningar av 400 yrken. Där finns även framtidsutsikterna för cirka 130 yrken.
•Yrkeskompassen Arbetsförmedlingens guide på webben, visar var jobben finns på ett, fem och tio års sikt. Här finns också filmer om olika yrken.
• Arbetsförmedlingen sänder ett webbinar direkt från Euroskills (yrkes-EM) den 1 december klockan 13. Där berättar vi om vilka yrken som har goda framtidsutsikter och hur man lär sig just dessa yrken. Här är anmälningslänken: https://www.arbetsformedlingen.se/aktivitet?id=7402#/

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *