Nyheter

Nu är det hög tid att slå lupinerna

Nyheter Lars Erik Joakimson från Vaggeryd berättar om lupinen.  

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Den praktfulla lupinen som breder ut sig utmed våra vägar är en trädgårdsblomma på rymmen. Och ser vi inte upp så är den snart den enda blomma vi får se när vi färdas genom sommarsverige.

Lupinen är en så kallad invasiv växt och när den sprider sig förkväver den andra blommorr. På sin marsch tar den död på den svenska ängsfloran. Där lupinen drar fram försvinner prästkragar, blåklockor, rödklöver, gulmåra, käringtand, johannesört, smultron, tjärblomster och många andra arter som hör svensk sommar till.

Dessa fagra sommarblommor har sökt sig till vägkanterna eftersom ängar och ogödslade betesmarker där de tidigare växte nästan försvunnit.
Utmed gamla E:4an, norr om Byarum och upp mot Krängshult blommar nu vägkanten som finast och lupinen har inte etablerat sig på så många ställen.

Ett bra sätt att försvara ängsfloran är att slå lupinerna och samla upp fröna så att de inte sprider sig. Det finns bra tips hur man bekämpar om man googlar på lupiner. Ovan finns sex bilder. Lägg märke till hur ensamma lupinerna ståtar och hur samspelt och variationsrik en svensk ”sommaräng” är. Lars Erik Joakimson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *