Nyheter

Nu är kyrkans it-system i gång

Nyheter I november hackades Svenska kyrkans it-system. – Vi märkte att systemet var trögt och vi fick ett mejl om att dra ur kontakten, berättar församlingens Anette Svensson i Skillingaryd.

Anette Svensson, kommunikatör och musiker i Skillingaryds församling, berättar om den där dagen i november… 

– Vi märkte att det var väldigt trögt i systemet. Vi fick ett mejl att vi skulle dra ur kontakten och ingen fick använda sina datorer. Det stannade av kan man säga och ingen visste något innan man fick grepp om vad som hade hänt och hur vi ska lösa det här… 

– Efter några dagar fick vi ett lokalt nätverk med en tillfällig dator. Vi fick fortsatt inte använda våra arbetsdatorer som vi har i församlingen. Då kunde vi, exempelvis, skriva ut akuta saker. Sedan var det många andra nationella system, såsom bland andra ekonomi, fakturahantering, begravningsrapportering och löner som inte kunde användas. 

Fick ni någon lön under årets sista månad?

– Novemberlönen hade vi precis fått och man hade några veckor på sig att lösa detta, så decemberlönen ankom som planerat, berättar Anette Svensson. 

– Med mina arbetsuppgifter har jag kunnat jobba hemifrån. Mycket av det jag gör ligger på webben och jag har kunnat jobba, fast på ett annat vis. Men det är många andra som inte kunnat göra det, som administrationer av olika slag och begravningsrapporteringar. Vi har ändå klarat oss rätt bra här i Skillingaryds församling då vi har ett webbaserat bokningssystem där allt fungerat likt tidigare. Andra expeditioner har inte haft det så, utan där har vi sett att det hängt lappar överallt, som på den ”gamla goda tiden”. All verksamhet har dock fortsatt som vanligt hela tiden, att ha barngrupper, gudstjänster och körer med mera går ju bra även utan datorer.

– Hemsidan nationellt har legat nere fram till i måndags och nu är det jätteskönt att det är igång igen, säger Anette från Skillingaryds församling. 

En sammanfattning om vad som hänt, källa Svenska kyrkan nationellt.

Den 23 november 2023 drabbades Svenska kyrkan av ett cyberangrepp. Angreppet var en så kallad ”Ransomware-attack”. Angreppet orsakar stora problem för hela Svenska kyrkans it och verksamhet som stöttas av it-system. En krisledningsgrupp kopplas in direkt för överblicka diverse olika arbetsgrupper och insatser för att hålla samman helheten. 

Alla medarbetare är mer, eller mindre, drabbade av att något system ligger nere, uppkopplingen som komplicerats när kyrknätet stängdes eller datorer som blivit obrukbara. Lösningar kommer att tas fram över en längre tid och ske i flera steg. Påverkan kommer att stå under flera veckor och exakt när olika system kommer återupprättas var för tidigt att säga från början. Cyberangreppet polisanmäldes och på nationell nivå har Svenska kyrkan gått ut med information kring anmälan om en personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten. 

Angreppet visade sig vara omfattande och berör hela Svenska kyrkan. Nationellt har det upprättats en krisledning som träffades regelbundet och fattade nödvändiga beslut. 

"Vi har klarat oss rätt bra ändå", säger kommunikatören och musikern Anette vid Skillingaryds församling

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *