Nyheter

Nu blev det en cirkulationsplats i handlingarna

Nyheter Sedan i höstas har Storgatan/Sturegatan i Skillingaryd varit en cirkulationsplats men de lokala trafikföreskrifterna har dröjt något.

Cirkulationsplatsen var klar i höstas. Arkivbild

Vid tekniska nämndens förra möte beslutades att se över de lokala trafikföreskrifterna, eftersom cirkulationsplatsen är byggd.

– Varje del ska ha en trafikföreskrift. Det är för att man ska kunna bötfälla om någon gör fel. Det är eget ansvar att ta reda på informationen om hur och var de lokala trafikföreskrifterna gäller, säger Jerry Karlsson (L), ordförande i tekniska nämnden.

Med stöd av 10:e kapitlet i trafikförordningen har tekniska nämnden beslutat att korsningen Storgatan och Sturegatan i Skillingaryd ska vara en cirkulationsplats.

Föreskrifterna började gälla den 20 januari.

Taggar

Dela


15 reaktioner på Nu blev det en cirkulationsplats i handlingarna

Jag passerar cirkulationsplatsen flera gånger om dagen,
Jag tycker att det har blivit jättebra. Trafiken flyter lugnt och fint i rondellen, sällan några köer. Man kan lugna ner sig lite och låta bussen passera.
Kallar man det för kaos så vet man inte vad det är.
Hur svårt kan det vara, men gnälla går bra.

Sämsta dom har. Inte blir det bättre. På morgon när bussen kommer från Jönköping blir det kaos och stopp.

@Marita Råberg @Lasse
Det blir inte mer stopp än vad det blivit tidigare, för tro det eller ej så behöver bussen inte mer plats bara för att det är en cirkulationsplats. Bilarna som får vänta lite längre har funnits hela tiden, fast de tidigare var fast bakom bussen på Sturegatan i stället för på Storgatan. Dessutom finns det i lagen undantag för fordon som av storleksskäl behöver överträda heldragna linjer eller använda sig av mer än ett körfält.

Ärligt talat, kan någon påstå att det blev bättre och säkrare flöde än tidigare?
Fullständigt bortslösad tid och pengar.
Finns det någon mindre cirkulationsplats i Sverige?

”En cirkulationsplats är en plats där vägar möts och där det finns en rondell i mötesplatsen. Runt rondellen finns en väg för cirkulation, där trafiken kör motsols.” (https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Generella-trafikregler/Cirkulationsplats/)

Det är alltså inte längre en traditionell korsning där andra trafikregler kan gälla angående företräde, väjningsplikt etcetera än i en rondell/cirkulationsplats. Det går kalla det rondell om man vill, trots att det som helhet är en cirkulationsplats.

Peter – du är i Sverige nu, då finns det regler som kommunen måste följa, hur idiotiska de reglerna än är.

Om någon gör fel? Många är tvungna att göra fel för rondellen är för trång….det kan väll inte bli bötfällning ! För tekniska nämndens konstruktionsfel….

Jösses säger bara det. Bygger man en rondell så bör väl rondellen bli rondell när bygget är klart eller???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *