Nyheter

Nu finns hjärtstartaren Sofie på Södra Park

Nyheter Tack vare eldsjälen Madelene Larsson och hennes grannar finns det nu en hjärtstartare vid Strömbergsvägen/Masmästargatan i Vaggeryd. Under lördagen invigdes den med bandklippning, fika och en kort utbildning.

Madelene Larsson och Jonas Svensson som klipper bandet.

Tidningen fick vara med på invigningen och träffar Madelene Larsson, initiativtagare, och Jonas Svensson, ambulanssjuksköterska och företagare på J.S sjukvårdsutbildning, tillsammans med många grannar som är delaktiga i projektet.

– För ett och ett halvt år sedan fick jag möjlighet att utbilda mig till instruktör i Vuxen-HLR på mitt jobb och nu utbildar jag mina kollegor på min arbetsplats. När jag tittade på var närmsta hjärtstartare finns utifrån vart jag själv bor så insåg jag att närmsta hjärtstartare som är tillgänglig dygnet runt finns vid brandstationen. Vid ett hjärtstopp vill man ha en hjärtstartare tillgänglig så fort som möjligt då överlevnadschansen minskar för varje minut som går. Att ha en hjärtstartare på plats inom fem minuter här på Södra park blir svårt.  Jag har länge tänkt på att dra igång ett projekt med en insamling till en hjärtstartare och kände att nu var det dags, säger Madelene.

Men innan hon drog igång själva insamlingen behövde hon få några bitar på plats. Först behövde Madelene få tag i någon som sålde hjärtstartare och kontaktade Jonas Svensson från J.S sjukvårdsutbildning som gillade tanken med att hjärtsäkra kvarteret och presenterade ett bra paket med hjärtstartare och värmeskåp till en rimlig kostnad. Därefter kontaktade hon Vaggeryds energi som har elcentralen mitt på grönområdet mellan de båda gatorna och som hon såg som en bra och central plats i kvarteret att ha en hjärtstartare på. 

Vaggeryds Energi har varit väldigt hjälpsamma och tillmötesgående och har hjälpt till med montering och installering av värmeskåpet och jag vill rikta ett stort tack till dem, säger Madelene. Därefter presenterades förlaget för grannarna på hennes egen gata och sedan fortsatte hon med Masmästaregatan. 

– Jag blev överväldigad av den positiva responsen jag fick. Trettiosex hushåll är nu med i projektet, vilket är så gott som alla som bor på dessa två gator. Så roligt att så många ville vara med och satsa på det här projektet, en riktigt bra grannsamverkan, fortsätter Madelene.

För att rädda liv vid hjärtstopp måste man påbörja hjärt- och lungräddning direkt. Därefter ser men till att få hjärtstartaren på plats genom att tillkalla hjälp om inte hjärtstartaren finns precis bredvid för då kopplar man upp den direkt. En del tänker att bara för att man har en hjärtstartare att allt löser sig men så är det inte. Viktigt att utbilda sig och ha kunskap om hjärt-lungräddning och i utbildningen får man också kunskap om hur man använder en hjärtstartare. Därför har grannarna också fått möjlighet att anmäla sig till en Vuxen-HLR kurs med Jonas.

Jonas Svensson berättar:
– Jag blir oftast kontaktad av företag men ser att hjärtstoppen sker allra oftast i hemmiljö. Att ha kunskaper i hjärt- lungräddning är väldigt viktigt och har man inte det är mitt förslag att gå en utbildning. Om man tittar på statistiken från nittiotalet så hade någon börjat återupplivningen innan ambulansen kom i 20 procent av fallen och nu är det uppe i 75 procent. Så tack vare kunskaper och även hjärtstartare får vi fler överlevare. 

– Det är viktigt att alla hjärtstartare registreras i hjärtstartarregistret så att sms-livräddare, sos alarm och andra lätt kan hitta dem.  Vår hjärtstartare i kvarteret kommer att finnas registrerad inom kort. Jag vill uppmana alla företag och kommunen att se till att deras hjärtstartare finns nära tillgängliga alla sina medarbetare i deras verksamheter och att de är registrerade i hjärtstartarregistret, säger Madelene.

– Just det här med idéer, att våga genomföra något som man har tänkt på länge, och att nu tagit det i hamn känns rätt häftigt. Ibland skjuter man på saker i livet på framtiden istället för att göra det direkt. Det här projektet tillägnar jag min cancersjuka och hårt kämpande lillasyster Sofie som nu fått kvarterets hjärtstartare uppkallad efter sig. Det här betyder mycket för mig. Jag känner att man måste ta tillvara på livet, genomföra saker och ställa upp för sina medmänniskor när krissituationer inträffar, det handlar om medmänsklighet och om att bry sig om varandra avslutar Madelene.

– Vilket bra initiativ, det är ju helt fantastiskt, säger grannarna.

 

Nu finns hjärtstartaren installerad. Skyltar kommer att sättas upp så den lättare kan hittas.  [1/6]

Många grannar samlades på fotbollsplanen mellan Masmästargatan och Strömbergsvägen.  [2/6]

  [3/6]

Fikat var framdukat.  [4/6]

  [5/6]

En instruktion om hur hjärtstartaren fungerar och hur man använder sig av HLR.  [6/6]

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nu finns hjärtstartaren Sofie på Södra Park

Gjorde precis en HLR-utbildning (hjärt-lung-räddning) och insåg att det var glest med hjärtstartare på Södra Park. Helt underbart att detta händer samma vecka. Nu ökar chansen till överlevnad lavinartat. Starkt jobbat Madde!

Bra initiativ! Behövs fler runt om i Vaggeryd också, då exempelvis närmsta på Torsbo är inne i företag som gör att hjärtstartarna inte alltid finns tillgängliga dygnet runt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *