Nyheter

Nu fyller vi 20 år – del 1

Nyheter I dag den 22 april 2022 är det 20 år sedan denna webbtidning startade – eller om det möjligen var redan den 21 april. Per Bunnstad väljer att berätta lite om hur Skillingaryd.nu kom till

Artikelförfattaren i Horda 1959. Redo för att sälja Sydsvenskan

Om man ska göra en kort historia riktigt lång så får vi backa till tidigt 70-tal. Internet fanns inte då men väl datorer. Det egna intresset för datorer väcktes redan under gymnasietiden vid Finnvedsskolan i Värnamo 1969–1973 men inte ens i sinnesvärlden kunde nog vare sig jag eller någon annan föreställa sig att det skulle komma ett internet. Jag hade för övrigt redan då börjat jobba en del hos lokaltidningarna.

Mitt första ”jobb” inom tidningsbranschen var som försäljare på söndagar åt Sydsvenska Dagbladet Snällposten. Det var som sjuåring 1959.

1978 jobbade jag sedan två år tillbaka som lokalredaktör på Smålands Folkblads enmansredaktion i Vaggeryd. Det var nog 1978 första datorn kom till redaktionen, möjligen året efter. Det var faktiskt en bärbar dator med vill jag minnas en teckenruta om 15 × 5 tecken. Man kunde skicka in artiklar direkt till huvudredaktionen i Jönköping genom att ringa och lägga telefonluren i avsedd plats i datorn. Vill minnas att det var så.

Tyvärr är det en av få datorer jag inte har kvar. Datorerna och kameror med mera kommer för övrigt att visas hos Skivaryds Samlarklubb i Skillingaryd där det ska bli ett litet tidningsmuseum.


Nu hade datorn kommit in i mitt liv på allvar och de här åren formligen slukade jag allt kring datorer. Vid sidan om idrotten och lokalhistoria blev det mitt stora fritidsintresse. I mitten av 80-talet dök macdatorer upp och drömmen om en egen mac fanns där tidigt. Men som för de flesta var det en utopi att som privatperson för 35 år sedan köpa en dator.


Det skulle dock komma en förändring. Vid randen av 1980-talet sålde Smålands Folkblad sin veckotidning Finnveden till Lars Rendahl vid A-pressen. A-pressen var föregångare inom teknikutveckling och Lars Rendahl kom till Gislaved där Finnveden kom att ha sin huvudredaktion. Med sig hade han macdatorer.

Min första egna mac och den finns på hedersplats i mitt eget lilla tidningsmuseum

Första dagen framför en mac, att få känna på den, att få börja jobba vid den direkt: Vet ni hur ett litet barn är på julafton när det öppnar sina paket? Då vet ni hur hur det kändes.

Man kan ju inte bli kär i en maskin men man kan beundra den och leva med den. Allt sedan den där dagen för nästan 35 år sedan har den funnits vid min sida. Än mer uttalat blev det när jag fick möjlighet att köpa min första bärbara dator. Då kunde jag nästan gulla med den i knäet.

Internet hade i ungefär samma veva – kring 1990 – börjat göra sitt intåg och liksom med datorer slukade jag allt kring detta nya ”fenomen”. Jag förstod direkt att det här skulle bli en framgång men att det skulle bli det så till vida trodde nog ingen.

Del 2 kommer i morgon lördag.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nu fyller vi 20 år – del 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *