Nyheter

Nu fyller vi 20 år – del 2

Nyheter I går den 22 april 2022 var det 20 år sedan denna webbtidning startade – eller om det möjligen var redan den 21 april. Per Bunnstad väljer att berätta lite om hur Skillingaryd.nu kom till och utvecklades.

En av dagarna i april 2002 med förberedelse för sis.nu och skillingaryd.nu: Martin Holmberg, Erik Bunnstad och Per Bunnstad  [1/3]

Martin, Dagh och Erik den 5 april 2002  [2/3]

Martin och Dagh  [3/3]

När Smålands Folkblad lade ned sin lokalredaktion i Vaggeryd 1981 blev jag förflyttad till Jönköping och året där är nog den enda gång under min tid som journalist som jag inte trivts så jättebra. Det handlade inte om arbetskamraterna för de var helt ok. Däremot hade jag svårt med vissa andra saker, men det är en annan historia.

Under den här tiden började jag fundera på att jobba som frilans i stället. Jag gjorde upp planer men i ungefär samma veva fick jag erbjudande om att helt flytta över till Finnvedens redaktion i Värnamo.

Tanken på att jobba helt på egen hand fanns kvar och den 1 juni 1990 bildade jag så Finnveden Information AB och började frilansa. Den första investeringen blev en mobiltelefon och en macintosh SE 30. Både ”hundbenet” och ”macen” finns kvar från en tid då så mycket hände. De finns nu i mitt privata lilla museum.

Det blev en kort tid som frilans då det kom en lågkonjunktur och dags att gå tillbaka till jobbet på Finnveden, som i nästan samma veva fick problem. Lars Rendahl hade även köpt Smålands Folkblad och det resulterade snart i konkurs för båda tidningarna.


Internet var i antågande och efter att ha läst om det i pressen började jag så smått lära mig lite. Lite blev snart mer och mer men allt arbete på tidningen – nu delägare – gjorde att jag bestämde mig för att drömmen om en egen hemsida fick läggas åt sidan. Jag hade dock gjort en version av en hemsida som dock bara fanns i den egna datorn. Intresset kom dock tillbaka när Aftonbladet 1994 skapade en webbtidning. Tror att det var det året eller året därpå som jag skaffade mitt första modem och e-postadress via swipnet.se.

Olle Assarsson blev en arbetskamrat i mitten av 1990-talet och han var en hejare på att koda. Jag gillade själv aldrig att koda och började kika på programmet dreamweaver där programmet gjorde det tunga jobbet.

Efter mycket om och men kom jag så igång med dreamweaver – vid årsskiftet 2001–2002. Så startade arbetet med att lansera Skillingaryd.nu och jag hade Martin Holmberg på Skilltryck som läromästare. Han är inte bara en trevlig kille utan också kunnig på det mesta inom internet/data. Jag har fortfarande kvar den första sidan som numera heter http://gamla.skillingaryd.nu i en av hans servrar och den gamla sidan har vissa nyheter än i dag.

Mina två grabbar Erik, då 15 och Dagh, då 13 var också med och de har hjälpt till med tekniken allt sedan dess. Båda jobbar för övrigt sedan flera år tillbaka på heltid på datafirmor i Jönköping respektive Linköping. Senare har även min dotter Frida varit engagerad och då som journalist.

Tredje och sista delen kommer i morgon söndag.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *