Nyheter

Nu har Empa(r)tiet bildats

Nyheter På torsdagskvällen såg ett nytt politiskt parti dagens ljus i Vaggeryd. Nu återstår att se vad Empa(r)tiet kan uträtta i kommunpolitiken.

Ett första svar får vi under de tio månader fram till höstens val. Helt klart är att detta nya parti kommer att röra om rejält i den lokalpolitiska grytan, förutsatt att medlemmarna hittar de rätta frågorna att föra fram.
Den tillförordnade ”partiledaren” Lennart Karlsson har tidigare lyckats med det. Han hittade ju rätt frågor att gå till val på när han började engagera sig politiskt i (V). Nu återstår att se om han (och medlemmarna) har fingertoppskänslan kvar.
Klart är i alla fall att starten för det nya paritet har inspirerat Lennart Karlsson som naturligtvis var smått nervös eftersom han inte kunde veta hur detta äventyr skulle börja när han bjöd in till upptaktsmöte tio dagar före julafton.
Nu kom det över 20 personer varav 14 på stående fot skrev in sig som medlemmar. ”Partiledaren” kunde andas ut.
– Det var över förväntan, med råge, underströk Lennart Karlsson.
– Men vi hade gärna sett att det hade kommit fler från södra delen av kommunen. Om det finns intresse för ett liknande möte där är vi villiga att ställa upp.
Det kanske säger sig självt när Empa(r)tiet stakar ut en tydlig politisk kurs.
Lennart Karlsson höjer rösten när han får frågan om man nu ska klassificera Empa(r)tiet som ett nytt (V)-parti – eller missnöjesparti, för den delen.
– Det betackar jag mig för, vi är varken höger eller vänster. Det vi står för kommer att synas i politiken, säger han.
– Det är klart att jag har mina tankar;  i frågor om arbetsrätt  och arbetsmiljö och jag är heller inte förtjust i  privatisering av sjukvård. Men någon politisk beteckning som vänster eller höger har vi inte och kommer vi heller inte att ha.
Skola, vård och omsorg-mantrat kan dock ingen politiker bortse ifrån. När det gäller politiken vill han utgå från golvet, från gräsrots-nivån, ”alla dom som 06.30 på morgonen går till sina arbeten i ur och skur”.
– Politiken ska naturligtvis inte styras uppifrån. Jag kan ju inte stå här och peka ut en klar politisk linje. Den ska formas av våra medlemmar i demokratisk anda under de kommande månaderna.
Vägen fram mot en politisk linje är kanske utstakad, men den är lång.
– Det som nu händer är att vi behöver 100 underskrifter som godkänner att vi bildar parti och blir registrerat hos valmyndigheten, berättar han.
– Sedan drar arbetet igång med att ordna medlemsmöten, val av styrelse och till sist valsedel inför kommun- och regionvalen.
Man kan ju tillägga att det kommer att krävas två kanske, tre mandat för det nya paritet för att få visst inflytande över politiken som vågmästare mellan blocken.
Hur ser då sympatisörerna till Empa(r)tiet på det nya paritet?
– Politikerna har blivit sig self nokk – det behövs en politik som har folkets öra, konstaterar Rolf Olofsson som var en av de allra första att skriva på ansökan om registrering av det nya partinamnet.

 

Jennie Lassen och Eva Malmberg var de två första som skrev på listan för registrering av Empa(r)tiet. Lennart Karlsson ser nöjd ut.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *