Nyheter

Nu minskar andelen laddbara bilar

Nyheter Elbilar och laddhybrider har ökat i försäljning de senaste åren, men under tredje kvartalet minskade de laddbara bilarnas andel av nyregistreringarna i Vaggeryds kommun. Och då har effekten av den slopade elbilsbonusen inte gett fullt utslag ännu.

Arkivbild

Under tredje kvartalet 2023 var 51 procent av alla nyregistrerade personbilar i Vaggeryds kommun laddbara (sammanlagt registrerades 49 nya bilar). Merparten av de laddbara bilarna var rena elbilar (47 procent av alla).

Fossildrivna bilar utgjorde 49 procent av nyregistreringarna (då räknar vi även elhybrider som fossilbilar).

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning i försäljning av laddbilar i Sverige. Den här utvecklingen kulminerade under slutet av år 2022 då så många som hela 74 procent av alla nyregistrerade bilar var laddbara.

I Vaggeryds kommun var andelen laddbara bilar under tredje kvartalet också lägre än under första kvartalet 2023 då rekordet hittills noterades (73 procent).

I november förra året slopade regeringen med kort varsel elbilsbonusen. Men på grund av långa leveranstider är de bilar som registreras i dag i huvudsak sådana som såldes redan före den avskaffade bonusen. Effekten av regeländringen syns inte fullt ut ännu.

– Vi räknar med en 50 procents nedgång på försäljningen totalt och det som faller mest är elbilar. De som fortsätter köpa nya elbilar är premiumkunder och företag. Vi ser en ökning i efterfrågan på effektiva bensinmotorer, men många väljer att inte köpa alls. Det här gör att snittåldern på fordonsparken ökar, säger Mattias Bergman, som är vd för Mobility Sweden.

Mobility Sweden skrev i somras ner sin prognos för helåret och tror nu att 35 procent snarare än 40 procent av alla nyregistrerade bilar år 2023 kommer vara eldrivna. Det motsvarar en sänkning från 106 000 till 93 000 elbilar.

En annan trend är att laddhybriderna är på fortsatt nedgång. I Vaggeryds kommun registrerades det under det senaste kvartalet 23 elbilar och 2 laddhybrider.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *