Nyheter

Nu minskar andelen laddbara bilar

Nyheter Elbilar och laddhybrider har ökat i försäljning de senaste åren, men under första kvartalet minskade de laddbara bilarnas andel av nyregistreringarna i Vaggeryds kommun. Den slopade elbilsbonusen får elektrifieringen att stanna av.

Under första kvartalet 2024 var 60 procent av alla nyregistrerade personbilar i Vaggeryd laddbara (sammanlagt registrerades 35 nya bilar). Merparten av de laddbara bilarna var rena elbilar (49 procent av alla).

Fossildrivna bilar utgjorde 37 procent av nyregistreringarna.

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning i försäljning av laddbilar i Sverige. Under slutet av 2023 och början av 2024 har utvecklingen stannat av.

I Vaggeryd var andelen laddbara bilar under första kvartalet också lägre än under första kvartalet 2023 då rekordet hittills noterades (73 procent).

I november 2022 slopade regeringen elbilsbonuen. På grund av långa leveranstider har det dröjt innan effekterna av regeländringen börjat synas i statistiken, men nu ser vi vikande kurvor både i antal nya elbilar och andel elbilar av alla nyregistreringar i riket som helhet.

Den slopade elbilsbonusen har fått laddhybriderna att göra en liten comeback. Men i Vaggeryd registrerades det under det senaste kvartalet 17 elbilar och 4 laddhybrider.

I hela landet var 53 procent av alla nya bilar laddbara under första kvartalet. Det är framför allt Stockholms län som drar upp snittet, vilket till stor del förklaras av att många leasingföretag har sitt säte i länet. I Jönköpings län var 42 procent av nyregistrerade bilar laddbara.

Jämfört med andra kommuner säljs det förhållandevis stor andel elbilar och laddhybrider i Vaggeryd. Under första kvartalet var nyregistreringen 36:e högst i hela landet (bland 290 kommuner).

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


3 reaktioner på Nu minskar andelen laddbara bilar

Inte bara det att elbilsbonusen försvann. Folk har inte råd Dessutom sjunker värdet fortare än bonusen. Sedan kan man också undra om pensionärer sjuka och arbetslösa verkligen skall betala till dem som kan betala mer än en halv till en miljon för en elbil. Elbilar kommer. Men det är lite för tidigt än.

Det är bra då kanske fler och fler inser också att (den gröna omställningen) enbart är en bluff. Det handlar enbart om att göra folk rädda i onödan och skinna folk på så mycket pengar som möjligt ! elbilar är inte bättre för miljön än bensin och dieselbilar. !!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *