Nyheter

Nu öppnar särskilda infektionsmottagningar

Nyheter Patienter som kontaktar sin vårdcentral eller telefonrådgivningen 1177 och visar symtom på luftvägsinfektion, blir från och med torsdag eftermiddag bokade direkt till särskilda infektionsmottagningar primärvård som ligger i anslutning till sjukhusens akutmottagningar.

Värnamo sjukhus. Arkivbild

När patienter bedöms vara i behov av en fysisk undersökning och har symtom på luftvägsinfektion som primär sökorsak eller i samband med annan sökorsak, kommer de bokas till den särskilda infektionsmottagningen primärvård.

På den särskilda infektionsmottagningen primärvård kommer sjuksköterska och läkare göra en bedömning där patienten antingen kan färdigbedömmas på plats och gå hem med egenvård alternativt slussas vidare in till akutmottagningen för vidare omhändertagande.

• Ej öppet för dropp-in
De särskilda infektionsmottagningarna primärvård öppnas torsdagen den 9 april och bemannas av vårdcentralernas personal, inledningsvis under vardagar 8–22 och helgdagar 10–22. De särskilda infektionsmottagningarna primärvård är inte dropp-in-mottagningar.

• Minskar smittorisken för personal och patienter
Bakgrunden till beslutet att öppna särskilda infektionsmottagningar är framförallt att minska smittorisken för personal och patienter.

– Det innebär också att vi får lättare att hantera logistiken kring skyddsutrustning, säger Birgitta Ekstrand, chefläkare i Region Jönköpings län och ansvarig för arbetsgruppen ”akuta flöden” inom regional särskild sjukvårdsledning.Införandet av de särskilda infektionsmottagningarna primärvård medför att det blir ett enhetligt flöde av patienter i länet med misstänkt luftvägsinfektion.

– Det nya arbetssättet innebär att vårdcentralerna får mer tid att fokusera på den ordinarie verksamheten, vilket är positivt, säger Birgitta.

• Placering i anslutning till akutmottagningarna
På Höglandssjukhuset i Eksjö kommer den särskilda infektionsmottagningen primärvård ligga i ortopedmottagningens tidigare lokaler. I Värnamo kommer mottagningen finnas i medicinklinikens nya lokaler och vid Länssjukhuset Ryhov i ett tält som sätts upp utanför akutmottagningen.

• Gemensamma närakuter stänger
De gemensamma närakuterna stängs tillfälligt från och med den 9 april. Under kvällar och helger hänvisas patienter utan misstänkt luftvägsinfektion i första hand till sin vårdcentral under ordinarie öppettider. Patienter som drabbas av svår sjukdom eller skadas allvarligt i en olycka söker till akutmottagningen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *