Nyheter

Nu rivs 80-åriga gamla mejeriet

Nu rivs 80-åriga gamla mejeriet

Nyheter Få byggnader i centrala delarna av Skillingaryd har varit så omdebatterade som gamla mejeriet.

Men nu är dess 80-åriga epok på väg mot sitt slut.
I dag satte grävskopan käftarna i byggnaden och tuggade sig från ”soldathemssidan” bit för bit  fram mot Storgatan.
Det skedde efter att den invända rivningen pågått en tid. Rivning är ju numera ett mer komplicerat projekt än tidigare och med att så mycket tas tillvara och återvinns. Förr rev man bara ner byggnaderna och körde bort massorna till någon närbelägen soptipp.
Det har tagit sin tid att komma så här långt. Mejeribyggnaden vid Storgatan i Skillingaryd invigdes 1936 och tjänstgjorde som mejeri fram till 1969-70. På fasadens framsida fanns på den tiden två portar som numera är igenmurade. Den ena användes för större transportfordon, den andra av mjölkbönderna i bygden när de kom med sina mjölleveranser.
I många år hade Jannes MC-service därefter sin butik och lager i byggnaden. Men den 20 oktober 2012 var det dags för stor utförsäljning.
I november samma år lanserades i kommunens och handelns gemensamma visionsprojekt tanken på att göra om det gamla mejeriet till ett lokalt kulturcentrum. Men så blev det inte.
I april 2014 stod det klart att kommunen skulle köpa fastigheten för 900 000 kronor för att riva den och bygga nytt.

–  Vi ser det här som ett köp av saneringsfastighet. Avsikten är att riva byggnaden och istället bygga bostäder där, kommenterade kommunstyrelsens dåvarande ordförande Berry Lilja.
Avsikten var enligt Lilja att skapa attraktivt boende och att röja upp och lyfta fram Gropabäcken med dess kvaliteter samtidigt som mejeribyggnadens barriäreffekt försvinner.
Men hur det kommer att se ut när rivningen är fullbordad återstår fortfarande att se.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *