Nyheter

Nu startar försäljningen av 2023 års majblomma

Nyheter Christian Abrahamsson på Acleja Blomsterhandel i Vaggeryd fick äran att köpa den första blomman i år.

Christian Abrahamsson med en majblommebukett som sponsrar majblommeföreningen med 25 kronor per bukett.

Nu är det dags att starta årets majblommeinsamling. I år kommer den att pågå mellan den 18 april och 3 maj. Elever som går i årskurs 3, 4 och 5 på skolorna i Vaggeryd, Hok, Byarum och Bondstorp kommer att sälja majblommor.

– Precis som förra året kommer man att kunna köpa sina majblommor direkt av barn på traditionellt sätt men också i barnens digitala butiker. Pengarna går till barn i ekonomisk utsatthet i de orter vi säljer i. Under detta år har vi kunnat dela ut 80 000 kronor till barn i vårt område, berättar Ann-Christin Vilsson, ordförande i Majblommans lokalförening i Vaggeryd.

– I år blir det Christian på Acleja som får köpa första blomman. Acleja har stöttat oss i flera år genom att sälja majblommebuketter och skänka en dela förtjänsten av dessa till Majblommans lokalförening i Vaggeryd. 

Oscar Sparrenholt och Lovisa Andersson var ambassadörerna som fick sälja den första majblomman till Christian. Oscar är den som har sålt flest majblommor genom tiderna och Lovisa har också sålt många blommor i flera år. Oscar och Lovisa går i klass 5 C på Hjortsjöskolan i Vaggeryd.

– Även i år får vi möjlighet att sälja majblommor inne på Ica Supermarket. Vi finns där på fredag eftermiddag och på lördag förmiddag.

– Det kommer också att finnas majblommekakor och/eller majblommebakelser på Ritz, Vaggeryds gårdscafé och Lilla Tårtbageriet och majblommebuketter på Acleja. Det finns också möjlighet för alla att starta digitala majblommebössor. Det hoppas vi att företag och privatpersoner kommer att nappa på. 

– Vi vill kunna stötta alla barn som vänder sig till oss för att söka ekonomiskt stöd och insamlingen gör detta möjligt. Vi hoppas såklart på rekordinsamling i år och att vi slår 2022 års rekordinsamling som slutade på drygt 207 000 kronor, avslutar Ann-Christin.

Majblommeambassadörerna i Vaggeryd Oscar Sparrenholt och Lovisa Andersson säljer första majblomman till Christian Abrahamsson.

– Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det gula alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu, säger Elsa som har formgivit årets majblomma.

Det är barnen som bestämmer vilken färg majblomman ska ha. Alla barn som vill kan skicka in förslag på hur nästa års blomma ska se ut – alla färger är tillåtna. Varje år kommer många tusen förslag in till Majblomman via vår app och med post. Genom omröstningar på hemsidan bestämmer barn vilken blomma som vinner.

2023 års majblomma är grön och blå med en orange prick i mitten. Den är formgiven av Elsa Schymberg som är 12 år och kommer från Karlstad. Hon har döpt årets majblomma till Fred på jorden. Tanken bakom färgerna är lika allvarlig som aktuell.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nu startar försäljningen av 2023 års majblomma

Jag skulle köpa igårkväll men fick avbryta för att det gick inte att betala med Swish. Har det redan blivit omordent med Swish?

Jag fick läsa av qr-koden med telefonens qr-läsare, då öppnades en webbsida där jag fick ange vilka blommor jag köpte och jag fick ange mitt telefonnummer så att swish öppnades. I omständligaste laget tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *