Nyheter

Nu startar kalkning av vattendrag och sjöar

Nyheter Sedan 1983 har kalkning av sjöar och vattendrag i Vaggeryds kommun gjorts för att inte pH-värdet ska bli för lågt...

Arkivbild från hösten 2018. Helikoptern byter snabbt behållare och drar vidare...

Kommunen har försurade sjöar och vattendrag och det har under lång tid varit en angelägen fråga för kommunen att minska de negativa effekterna av försurningen och göra sjöar och vattendrag mindre sura.

Kalkning har pågått i kommunen sedan 1983 och det finns fortsatt behov i syfte att bibehålla kemiska och biologiska resultat. Vid för lågt pH-värde påverkas arter och näringskedjan störs.

Kommunen får en viss procent i bidrag (2021 var det 85 procent) från länsstyrelsen för att genomföra kalkning i sjöar och våtmarker. Årets kalkning startar i dag i vår kommun och pågår under en tid då närmare 2 000 ton kalk ska släppas över kommunens marker.

 

Ett nymålat H betyder att snart är det dags för lastning/tankning i Gisslaköp

Taggar

Dela


Läs mer

Effektiv kalkning över våtmarkerna

1 reaktion på Nu startar kalkning av vattendrag och sjöar

Kalkningen har haft en makalös effekt. Före kalkningen var mörtarna jättestora, och det fanns ingen småmört. Nu finns det gott om småmört, gäddorna smakar inte lika vidrigt som tidigare och om man lägger ut ett nät blir det inte längre tjockt brunslemmigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *