Nyheter

Nu startar vaccineringen i länet

Nyheter De första doserna av vaccin mot covid-19 finns nu i Sverige. Samtliga 13 kommuner kommer att ha tillgång till vaccin söndag 27 och måndag 28 december. Uppdaterat

Två kommuner började med vaccineringen redan i dag och i morgon måndag fortsätter Värnamo, Vaggeryd med flera:

– Det är mycket glädjande att vaccineringen nu gemensamt kommer att starta den 27 och 28 december i länet, i samarbete mellan länets 13 kommuner och Region Jönköpings län, berättar Rachel De Basso, regionråd (S).

– De som är allra sköras kommer att erbjudas vaccin först. I takt med att vaccinering sedan sker i ökande omfattning, ökar också möjligheterna att bromsa pandemin och skydda våra invånare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig, som anser att det är betydelsefullt att komma igång så snart det går.

Till starten är det 200 doser som fördelas mellan kommunerna. Varje kommun får 15 doser, förutom Jönköpings kommun som får 20 doser. Redan i veckan som följer (28 december–3 januari) väntas nästa leverans.

id presskonferensen påtalade bland andra smittskyddsläkaren Malin Bengnér att det äntligen finns ett vaccin på plats och att fler från andra läkemedelsbolag kommer kanske redan i januari.

Samtidigt berättade hon om risken för biverkningar vid vaccin varit mycket små. I USA har exempelvis två miljoner redan vaccinerats och biverkningarna har varit små.

– Man kan få ont i armen ett par dagar, muskelvärk, lätt feber eller andra reaktioner som brukar gå över på ett par dagar.

– Det är en fantastisk nyhet att vi fått ett vaccin.

Andra påtalade att vaccinet ger hopp för framtiden men att det fortfarande är lika viktigt att hålla avstånd i ytterligare flera månader.

Källa: Region Jönköpings län och från presskonferens.

Prioriterade grupper

– Inledningsvis beräknas sedan cirka 2 900 doser vaccin/per vecka att fördelas till Jönköpings län, berättar Jonas Almgren, vaccinsamordnare, Region Jönköpings län.

Beslut om vilka grupper som är prioriterade fattas av Folkhälsomyndigheten.

I den första fasen av vaccineringen är prioriteringen följande:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.
  • Personal inom äldreomsorgen som arbetar nära boende och omsorgstagare enligt ovan. Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

– När mer vaccin kommer går vi vidare med övriga prioriterade grupper. Att vi mindre än ett år efter att det nya coronaviruset upptäcktes har tillgång till effektiva vaccin är en fantastisk framgång. Förhoppningsvis innebär det början till slutet på den här pandemin, tillägger Malin Bengnér, smittskyddsläkare, Region Jönköpings län.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid dagens presskonferens.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *