Nyheter

Nu stiger arbetslösheten bland utlandsfödda

Nyheter Sedan mars 2021 har arbetslösheten bland utlandsfödda i Vaggeryds kommun minskat, men i april vände utvecklingen då andelen arbetslösa steg jämfört med året innan.

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet bland utlandsfödda i Vaggeryds kommun med 0,2 procentenheter. Arbetslösheten bland invånare födda i ett annat land låg i april på 10,8 procent.

Under april månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 4,1. procent. Det är i samma nivå som i april i fjol. I Jönköpings län däremot sjunker arbetslösheten

Sett till antalet personer betyder det att 306 av 7 463 invånare i åldern 16 till 65 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (tolv fler än i april i fjol).

Vaggeryd går därmed mot strömmen i förhållande till andra kommuner i Jönköpings län. I de flesta andra kommuner i länet går arbetslösheten nedåt. Störst är minskningen i Tranås, där arbetslösheten sjunker med 1,9 procentenheter.

Arbetslösheten i Vaggeryd ligger under nivån i hela Jönköpings län (4,1 procent i kommunen, jämfört med 5,2 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,3 procent), medan Nässjö har den högsta (7,6 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 60 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i april jämfört med året innan (-0,5 procentenheter) och ligger nu på 6,3 procent. 262 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (12,5 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,3 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,8 procent i Vaggeryd under april månad, motsvarande 188 av 1 741 personer. Det är 0,2 procentenheter fler än vid samma tidpunkt i fjol (+16 om man räknar personer). Den senaste månadens uppgång innebär ett trendbrott. Under de 24 föregående månaderna hade arbetslösheten bland utlandsfödda varit lägre än motsvarande tidpunkt året innan.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,7 procentenheter i Vaggeryd.

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Vaggeryd om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Medan arbetslösheten bland utlandsfödda alltså ökar i Vaggeryd så minskar den i Jönköpings län. Jämfört med april förra året har andelen arbetslösa utlandsfödda i länet minskat med 1,3 procentenheter (till 14,3 procent). Trots den senaste uppgången har Vaggeryd med andra ord fortfarande lägre arbetslöshet bland utlandsfödda än Jönköpings län.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *