Nyheter

Nu stiger arbetslösheten i Vaggeryd

Nyheter Sedan augusti 2016 har arbetslösheten i Vaggeryds kommun minskat, men i augusti vände utvecklingen då andelen arbetslösa steg något jämfört med året innan

Arkivfoto

Under augusti månad rapporterade Vaggeryd en total arbetslöshet på 4,1 procent. Det är en ökning med 0,1 procentenheter jämför med samma tidpunkt i fjol. Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten något.

Sett till antalet personer betyder att 289 av 7019 invånare i åldern 16 till 64 år i Vaggeryds kommun är inskrivna som arbetssökande (19 fler än i augusti i fjol).
Även om den senaste månadens uppgång är förhållandevis liten, så innebär den ett trendbrott. Under de föregående 35 månaderna var arbetslösheten lägre än motsvarande tidpunkt året innan, men nu ser vi alltså en ökning.

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Vi ser just nu en uppgång i åtta av 13 kommuner. Störst är ökningen i Eksjö där arbetslösheten stiger med 1,0 procentenheter. Även om arbetslösheten i Vaggeryd alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i Hela Jönköpings län (4,1 procent i kommunen, jämfört med 5,8 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i hela länet (3,1 procent), medan Nässjö har den högsta (8,8 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 70 personer behöva sysselsättas.

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 12,0 procent i Vaggeryd under augusti månad, motsvarande 167 av 1392 personer. Det är 1,0 procentenheter färre än vis amma tidpunkt i fjol (-2 om man räknar personer). Därmed har de utlandsfödda arbetslöshet sjunkit i över två år i sträck. Sedan juli 2017 har den gått ner från 14,5 till 12,0 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 7,9 procentenheter i Vaggeryd. Det är mindre skillnad än för ett år sedan (-1,1 procentenheter).

Taggar

2 reaktioner på Nu stiger arbetslösheten i Vaggeryd

Snart minskar arbetslösheten med 1 person i Skillingaryd, flyttar för att ha ja har fått jobb.
De behöver språkkunskaper på annan ort.

Lågkonjunkturen kommer nu!
Nu gäller det att kommunen tar rätt beslut så inte finanserna sjunker. Alla lösningar är inte skatteökningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *