Nyheter

Nu visas filmen om Byarums kyrka

Nyheter Under hela arbetet med restaureringen av Byarums kyrka dokumenterades allt på film och foto och nu ska filmen visas i kyrkan på fredag kväll

Foto: Mattias Bokinge  [1/7]

Foto: Mattias Bokinge  [2/7]

Foto: Mattias Bokinge  [3/7]

Foto: Mattias Bokinge  [4/7]

Foto: Mattias Bokinge  [5/7]

Foto: Mattias Bokinge  [6/7]

Foto: Mattias Bokinge  [7/7]

”Vi måste dokumentera arbetet när vi renoverar i Byarum på film”. Orden kom från kyrkogårdsansvarige Lars Andersson när han och Mats Bergman, kyrkorådets ordförande var på en konferens med Svenska kyrkans fastighetsavdelning som visade en film på en konferens om kyrkorenoveringar. Självklart, svarade Mats Bergman. De åkte hem och presenterade det för kyrkorådet som direkt anammade idén. Tanken förankrades även i Växjö stift och sedan drog arbetet igång och Mattias Bokinge kontaktades för uppdraget.

– När jag fick frågan fanns ingen tvekan, säger Mattias och tillägger att han blev glad för att kunna vara i kyrkan och på kyrkogården i närheten av sin, då, sedan några månader tidigare avlidne far. Mattias arbete inleddes redan på sommaren 2017 för att vara med i planeringen och för att lägga upp sitt arbete med såväl foto som film. När allt var klart och den slutliga produktionen skulle göras stod han med omkring 4000 foton och mer än 70 timmars film.

– För att få en överskådlig bild över arbetet valde jag att filma från julotta 2017 till julotta 2018, berättar Mattias Bokinge och fortsätter med att den aktuella filmen är 46 minuter lång. Där följer man hela processen från julottan, kyrkan stängs, hela restaureringsarbetet med såväl detaljer som överskådlighet. Filmen bygger på att visa hela arbetet fram till återinvigningen för att avslutas med julottan 2018. Filmen är ett överskådligt dokument med inklippta intervjuer och en speakerröst som tar åskådaren med på hela resan från då till nu.

Filmens titel är ”Byarums kyrka, i tiden för framtiden” och det vill förmedla vikten av att kunna sin historia för att kunna se sin framtid.

Det är inte bara själva bygget som har haft lokala entreprenörer som ett fundament. Även filmarbetet bygger på det lokala engagemanget, där Mattias Bokinge har engagerat Magnus Erlandsson från Tofteryd som ansvarat för musik och ljud.

Filmen kommer att visas för den breda allmänheten i Byarums kyrka på fredag kväll och det blir även tillfälle till mingel och fika med korv och bröd.

Att filmen kunnat komma till stånd bygger på tät kommunikation och samverkan. Myndigheter, hantverkare och beställaren har jobbat tätt tillsammans och har noggrant följt de planer som gjorts upp. Det har gjort att även det oplanerade har känts överkomligt i kontakterna dem emellan. Mattias har haft insyn i veckoplaneringen och blivit kontaktad om något skulle göras på annan tidpunkt än den planerade.

– Det finns nu material som kan komma hela svenska kyrkan till del, säger Mattias Bokinge. Han kan ta fram bildspel och/eller film om varje enskild del i arbetet om det är någon som har funderingar inför en egen kyrkorenovering.

– Det handlar om kyrka för hela bygden men också omvårdnad av en kulturbyggnad med hundraåriga rötter som ska klara sig lika länge in i framtiden, avslutar Mattias Bokinge

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *