Nyheter

Ny artikelserie. Tofteryd – Skjutfält, ödebygd, NEJ!

Nyheter I en artikelserie i tidningen kommer ni varje söndag att få läsa ett stycke ur boken utgiven av Tofteryds bygdeförening 2001 med avslutning i början av juni.

Boken från 2001.

Utbyggnaden av Skillingaryds gamla övningsplats så som ett skjutfält har pågått sedan senare delen av 1800-talet, och utvidgningar har därefter gjorts i omgångar med ökad aktivitet under orostider.

Denna del av utbyggnaden som utlöste motståndet började under 1960-talet då nya vapen krävde större ytor, och planeringen för ett utvidgande pågick på försvarsmaktens skrivbord intill 1968 då en skiss med information läckte ut. Sture Pettersson i Mörhult med flera fattar misstankar och börjar söka klarhet om denna läckta information, och efter detta dröjer det inte länge förrän en arbetsgrupp inom LRF är bildad och kampen börjar.

Det som sedan hände är historia, och Tofteryd och Hagshults socknar var ju de socknar som var mest påverkade av planerna, så just därför tycker vi det är lämpligt att uppmärksamma detta år 2024 då det är 50 år sedan den första Tofterydsdagen och Tofteryd Hagshult hembygdsförening firar 90år

Tillsammans med Skillingaryd.nu kommer boken ” Tofteryd – Skjutfält, ödebygd, NEJ! ” att publiceras uppdelad i stycken varje Söndag fram till Nationaldagsfirandet i Hembygdsparken den 6 juni.

Vi vill också med detta av tacksamhet lyfta fram de ledande personerna och alla andra människor som var inblandade, uppmärksamma deras fantastiska insatser under alla dessa år, och det var så många människor engagerade i rörelsen som först kom att kallas ” Vår bygds framtid ” och allt det som sen hände under de där åren. Som sagt, många är de som förtjänar uppmärksamhet och tacksamhet, och en del då lite extra.
Om dessa och mycket annat vet ni betydligt mer om efter att ni bokens sista sida läst.

Den första arbetsgruppen som bildades under 1971 bestod av, Evald Andersson, Lennart Olsson, Tore Andersson, Nils Jonsson och Allan Friberg.

Boken / krönikan gavs ut av Tofteryds Bygdeförening 2001, då var det 30 år sedan kampen började på allvar, i redaktionen för boken satt då Göran Carlsson och Daniel Paulsson som fått uppdraget att dokumentera kampen. Både idén till att skriva krönikan, det grannlaga jobbet att samla ihop material och skriva ihop dokumentationen förtjänar också att uppmärksammas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *