Nyheter

Ny bro byggs vid Munkaleden

Nyheter Igår kom golvet på plats över järnbalkarna som ska se till att vandringen över Härån blir säker

Kurt Andersson är tidigare ordförande i föreningen Munkaleden  [1/17]

Snickarna tar kaffepaus  [2/17]

Järnbalkar, två stycken, har lagts under den 22 meter långa bron som ska ge vandrarna en säker gång över Härån  [3/17]

Kurt är nöjd med nya bron  [4/17]

  [5/17]

  [6/17]

  [7/17]

  [8/17]

Snickar-Uno säger att golvet på bron blir klart under dagen  [9/17]

... sen ska nytt staket sättas upp  [10/17]

Söder om bron tros munkarna har gått över förr i tiden  [11/17]

Härån kommer från Svenarum  [12/17]

Kurt Andersson provar den nya bron  [13/17]

...och det gick bra.  [14/17]

Brobyggnaden gjordes igår  [15/17]

Gamla bron ligger intill  [16/17]

Munkaleden har fått en ny bro över Härån  [17/17]

Arbetsgruppen som startade för snart två år sedan där fyra av föreningens medlemmar finns med ser nu med glädje fram emot en ny bro över Härån, utanför Torrmyra. Vi möter upp styrelsemedlemmen Göran Svensson vid Hagshult kyrka innan vi tar oss ut till den fina vandringsleden.

I bästa vårvädret jobbar Åkerhags-snickarna Tobias, Uno och Sune på med att spika plank över Härån.

– Vi började idag och själva golvet ska vara klart innan vi lämnar idag, berättar Uno.

Kurt Andersson, tidigare ordförande i föreningen, berättar mer:

– Den gamla bron byggdes strax efter föreningen startade, ungefär 1998. Det har funnits många ideér på hur leden skulle komma över Härån. Tidigare, när munkarna gick över här, var det lite mer söderut då det var stensättning och man kunde vada över ån. De äldre som bor i närheten nämner också att militären har varit här och övat tidigare. I mitten av ån har det alltid funnits ett fundament och hängbron vi haft tidigare var lite ”vinglig” och inte helt stabil. Nu har två järnbalkar monterats dit av bröderna Anders och Sture Filipsson. Härefter byggs bron på den stabila järnbalken. Imorgon kommer det att bli ett nytt staket här också, berättar Kurt Andersson.

20 000 kronor i bidrag från kommunen har anlänt och 25 000 – 30 000 kronor finansieras av Leader. Men det räcker nog inte.

– Vi tror det kommer att kosta som mest 100 000 kronor. Vi får se om vi kan få lite mer medel från kommunen, menar Kurt.

22 meter lång är bron och balkarna undertill ska göra gång- och cykelbron stabil för sommarens vandringar. Härån börjar i Svenarum där ån från både Hok och Malmbäck ansluter sig. Härån går in i Lagans flöde i Hörle.

– I mars var vattnet ända upp till stenarna här, men bron klarar sig från vatten även vid framtida höga vattenflöden, avrundar Kurt.

Munkaleden är en vandringsled som går i Värnamo och Vaggeryds kommuner. Namnet knyter leden långt bak i historien när munkarna vandrade mellan klostret i Nydala och nunneklostret i Byarum. År 1143 började munkarna bygga klostret i Nydala, dit munkarna kom från Frankrike. Under en period, fram till cirka 1230, fanns det ett nunnekloster i Byarum och man tror sig veta att munkarna färdades denna sträcka mellan klostret för att bistå nunnorna med bland annat mässa, bikt och annat de behövde hjälp med. Nydala kloster ska också ha varit landets tredje rikaste kloster och ägt många gårdar och drivit andra verksamheter i området. Bland annat framställdes tjära, järn och drevkvarnar.

Originalvandringsleden är fyra mil lång och det finns möjligheter att dela upp den i fem etapper. Leden är väl utmärkt så det behövs ingen karta.

Det var ideella krafter som bestämde vandringsledens sträckning, byggde spänger, broar och märkte ut leden, pratade med markägare och Munkaleden invigdes av biskopen i Växjö stift för 20 år sedan.

Taggar

2 reaktioner på Ny bro byggs vid Munkaleden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *