Nyheter

Ny högstadieskola norr om Fenix utreds

Ny högstadieskola norr om Fenix utreds

Nyheter I vintras var tanken att den nya högstadieskolan i Vaggeryd skulle byggas vid Verner Malmstens väg.

I september kom ett första alternativ och nu har ett tredje förslag börjat utredas.

I vintras verkade man i den politiska ledningen vara överens om att bygga den nya skolan på eller söder om nuvarande Verner Malmstens väg, alltså infarten mot Fenix.

Men protester från de kringboende ledde uppenbarligen till att alternativ togs fram. I september presenterade Femklövern ett förslag som går ut på att utreda möjligheten att bygga den nya högstadieskolan mellan gamla elverkskontoret (numera skollokaler) och UC. Ett markområde som idag innehåller lekpark och cykelställ.

I dag offfentliggjordes ett tredje alternativ för utredarna att ta hänsyn till. Det innebär att talldungen utmed Hjortsjön norr om Fenix offras för en ny högstadieskola, en lösning som tidigare varit aktuell i andra sammanhang.

Anledningen till lanseringen av denna linje tre kan vara att den föreslagna placeringen vid Hjortsjöskolan tros bli för trång.

Socialdemokraterna är för att det byggs en högstadieskola vid  Fenix.

Kommunalrådet Gert Jonsson (M) är minst sagt tveksam till linje två, det vill säga Hjortsjöskolan. Han menar att ett nybygge där riskerar att bli för stort, att det helt enkelt  blir trångt på fastigheten.

– Vi har inte låst oss för något alternativ men måste också ha respekt för att vi inte kan köra igenom ett förslag med en majoritet på en röst eller två eftersom detta är en stor fråga som vi ska leva med i framtiden. Man ska också ha klart för sig att 5 000 kvadratmeter är en mycket stor yta, säger han och varnar för att de 55 miljoner kronor som avsatts för åren 2017-2018 inte kommer att räcka. Han beräknar att det är minst 1 000 kvadratmeter för mycket för det belopp som avsatts i lokalplanen och varnar för kostnader i storleksordningen 70 till 80 miljoner kronor.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *