Nyheter

Ny idékatalog för tätortscentrum ska arbetas fram

Nyheter Hur vill du att centrum ska se ut i Vaggeryd och Skillingaryd? 

Arkivbild

En informationspunkt under kommunstyrelsens arbetsutskott gällande idekatalog för centrumutvecklingen gjordes vid senaste sammanträdet. Nu önskar styrelsen för Vaggeryd näringslivsråd ett omtag för framtida katalog…

– Vi ska involvera handeln och service i det här. Vi i arbetsutskottet kommer också vara en form av styrgrupp då någon måste hålla i rodret. Den gamla idékatalogen togs fram 2013 och den har varit vägledande i många år. Nu är tanken att arbetet ska uppdateras och vi vill att många kommer, på ett eller annat vis, vara involverade, säger Kenth Williamsson (S).

– Glad att vi har fått gehör för detta. Man ska ha dialog i de här olika punkterna. Det gäller både handeln och centrum. Därför startar vi processen igen. Vi hade en väldigt bra dialog tidigare och det ska bli väldigt roligt att ha möten kring det hela, konstaterar Kenth Williamsson (S).

En gemensam bild av hur näringsliv, fastighetsägare och kommun tillsammans kan sträva mot en mer attraktiv tätort efterfrågas av näringsliv och fastighetsägare. Kanslienheten delar den uppfattningen i en skrivelse till politikerna.

Kommunen växer i invånarantal. Med det ställs högre krav på ett tillgängligt, attraktiv och varierat centrum i Skillingaryd och Vaggeryd.

Taggar

Dela


11 reaktioner på Ny idékatalog för tätortscentrum ska arbetas fram

Bra idé! Flytta vårdcentralen till centrum och bygg om Talludden/Vårdcentralen till skola…
Men vad vet jag?

Håller med Matilda. Det utbud som finns ska vi vara stolta över. Tack ni handlare som vågar satsa och gör det så bra. Nya konstruktiva idéer är alltid välkomna.

Visst finns det mycket som kan göras bättre i centrum, det sticker jag inte under stol med. Men med din kommentar Adam tvivlar jag på att du ens besökt butikerna i centrum. Att kalla butikerna i Vaggeryd för ”sjaskiga förortsbutiker” är att förolämpa handlarna på orten och ger nog ingen vidare motivation till centrumutveckling! Jag är stolt över att jag kan handla i (stort sett) allt jag behöver i Vaggeryd i en fysisk butik. Det är inte många orter i samma storlek som kan erbjuda det utbudet som vi har här. Testa att besöka butikerna Adam så kommer du troligtvis att ändra inställning. Det gäller att gynna de som finns, annars lär det ju inte bli större utbud direkt. Snarare tvärtom.

Flytta vårdcentralen samt tandläkaren till Coops gamla lokaler och bygg en våning till så får båda plats. Så blir det mer centralt samt att apoteket finns nära

Det är ju samma plånbok allt skall betalas ifrån i slutändan, så det handlar om hur man ska prioritera. Känns som det är rätt mycket viktigare att lägga pengarna på våra barn arbetsplatser än att göra om parkeringar och dylikt inne i centrum, jag tycker också det finns en del som behöver fixas ”framme”, men får nog läggas på is tills skolorna är okej igen.

Tips från redaktionen: Oxå skrivs också och inget annat. Använd inte heller förkortningar.

Ursäkta men vad skolorna med centrums framtoning att göra? Viktigt absolut men kanske inte riktigt rätt forum va.

Tillbaka till frågan så tror jag centrums attraktivitet kan vara väldigt viktigt för attraktionskraften, inte minst för dem som flyttar in utifrån och inte är bekant med orten sedan tidigare.

En idé för att få ortenas centrum att bli lite mer levande vore att byta ut alla betongsuggor mot riktiga suggor. Gatubilden skulle bli bra mycket mer levande, och särskilt i Vaggeryd skulle dessa smälta in väldigt väl.
Jag har fler idéer. Kommunkontoret är välkommen att kontakta mig!

Håller med Vagge, priotera nu skolorna först. Sluta gräv ner pengarna, blir lika irriterad varje gång jag kör genom korsningen på Östermo och tänker på hur många miljoner den kostade helt o onödan

Jättebra, men lös skolfrågorna först. Om kommunen ska växa ska skolorna vara hela, fräscha och fungera. Ingen vill flytta hit om skolorna fortsätter vara i skicken de är nu.

Centrum i Vaggeryd är ganska trist och deppigt och inspirerar inte till något köpsug direkt.
Tror kommunstyrelsen måste ha en framtidssyn till hur centrum ska utvecklas. Finns många goda exempel, till exempel Malmö som vänt en tråkig utveckling.
Kanske skulle en huvudgata vara bilfri utan dessa konstiga parkeringslösningar som nu råder, till exempel utanför Ica.
Kanske bör man också fundera på vilken typ av butiker och service som gör ett centrum attraktivt och drar folk? Sjaskiga butiker av förortskaraktär ingår möjligen inte nödvändigtvis i en sådan kategori men hellre butiker som har lite fart och flärd, mer varierat matutbud, kanske vissa delar av kommunens serviceutbud med mera.

Redaktionen noterar: Använd inte engelska ord när det finns bra svenska och undvik alla förkortningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *