Nyheter

Ny kraftledning byggs

Nyheter Vaggeryds Elverk planerar att förstärka och modernisera elnätet i Vaggeryds tätort

Foto från samrådsunderlaget. Den grönprickade linjen vill Vaggeryds Elverk välja

Idag finns elnätets anslutning till överliggande nät i mottagningsstationen Stödstorp som är belägen mitt i Götafors industriområde. Idag hämmar dess placering Waggeryds Cells framtida expansionsplaner och nu planerar Vaggeryds Elverk att flytta stationen Stödstorp till en framtidssäkrad placering. I samband med flytten kommer även modernisering av inkommande kabelförband och anslutning till överliggande nät göras.

Idag matas inkommande el från stationen Stödstorp vidare till Vaggeryd via station Hjortsjön till station Hermes. Stationen vid Hjortsjön är föråldrad, det blir snart brist på reservdelar och tillgänglig kompetens, och Vaggeryds Elverk vill därför avveckla stationen och mata elen till stationen vid Hermes istället. Stationen vid Hjortsjön begränsar även framtida utvecklingsmöjligheterna av området.

Vaggeryds Elverk har av denna anledning ansökt om tillstånd för den nya linjen Stödstorp – Hermes och förslaget, som fram till igår fanns ute på samråd, både hos Länsstyrelsen, kommunen, fastighetsägare och övrigt särskilt berörda.

Vaggeryds Elverk har sett över flera olika alternativa sträckningar men kommit fram till ett förslag som är 3,5 kilometer lång till en kostnad på 16 miljoner kronor. Det förslag som är utlämnat på samråd går fram till Stödstorpsvägen och viker av i sydöstlig riktning och går antingen söder eller norr om Stödstorpsvägen. Därefter korsas Jönköpingsvägen för att sedan följa gångvägen mot norr, parallellt med järnvägens västra sida. Vidare går alternativet vidare mot norr längs Banbrogatan, Strandvägen, Västra Promenaden för att sedan korsa Södra Parkvägen och Nådastigen. Sedan fortsätter det parallellt med järnvägen, korsar Storgatan och järnvägsspåret vid Ödestuguvägen och går vidare parallellt med Hermes väg till station Hermes vid Vaggeryds Elverk. Ledningen kommer att förläggas på tillräckligt avstånd från bebyggelse så att påverkan på närboende minimeras. Marken som berörs är övervägande kommunal.

Kraftledningar kan antingen utföras som luftledningar eller som markförlagda kablar. Normalt byggs ledningar med spänningar på 40 kV som luftledningar då denna konstruktion är billigare och har fördelar ur underhållssynpunkt. Men inom om tätorter, där det ont om plats, blir en markförlagda kabel att föredra. För att klara överföringsbehovet och att erhålla redundans i elnätet planerar Elverket att förlägga två kabelförband på den aktuella sträckningen, det vill säga sex kablar som grupperas i två kabelförband om tre kablar i varje. Kablarna kommer att ligga i ett djup av ungefär en meter och vreden på kabelschaktet är planerat till 1,5 meter i diameter och tar 2 meter av markytan.

Så här är grävningen tänkt

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *