Nyheter

Luka är nye kyrkoherden i Byarums pastorat

Nyheter Den 30 september tillträder Luka Vestergard som kyrkoherde i Byarums pastorat

Luka Vestergaard

Efter att Erik Dreier valde att sluta i Byarums pastorat till förmån för Kristine församling i Jönköping har arbetet med att få en ny kyrkoherde på plats pågått intensivt. Efter ett noggrant arbete inom pastoratet så föll alla bitar på plats när man hittade Luka Vestergaard bland de sökande.

Luka har en bakgrund inom såväl politiken som mediebranschen innan han valde den teologiska banan och prästvigdes i Lund 2014. Han har också kunnat skaffa kyrkoherdekompetens på den korta tiden sedan prästvigningen. Han har fått en bred bas att stå på genom att ha tjänstgjort såväl i stads- som landsbygdsmiljö. Dessutom har han arbetat som såväl skol- som universitetspräst. För närvarande är han arbetsledande komminister i Tanum i Bohuslän.

Hur kom det sig att du sökte tjänsten i Vaggeryd?

– Jag blev nyfiken när jag såg annonsen, säger Luka och berättar att han gjorde ett spontanbesök i Vaggeryd och blev då övertygad om att det skulle vara en tjänst för honom. Han mötte människor inom kyrkan och kände att arbetssättet i Byarums pastorat var som klippt och skuret för honom.

Vad var det konkret som väckte din nyfikenhet?

– Det var pastoratets sätt att arbeta med det ekumeniska samt ambitionen att vara en naturlig del i den totala samhällsutvecklingen, menar Luka. Just det ekumeniska har han inom sig sedan barnsben eftersom han växte upp i en familj som var aktiva inom pingströrelsen. Att nyttja varandras styrkor för att sprida det kristna budskapet känns som ett modernt sätt att arbeta enligt Luka.

Vad har du för ambitioner?

– Det handlar om att arbeta som man gör i pastoratet, säger Luka men fortsätter med att han har idéer som kan ge ny näring till ett framgångsrikt koncept. Han menar att kyrkan måste ha trygghet och självförtroende för att göra människor nyfikna så att man vågar närma sig kyrkan oavsett vilka frågor eller funderingar man kan ha.

Hur ska det gå till?

– Vi är duktiga på vackra ord och formuleringar i kyrkans värld, menar Luka. För mig har det alltid varit viktigt att gå från ord till handling så att budskapet når fram och berör människorna.

Nu när jobbet är ditt, har du skrivit ner din egen agenda?

– Jag har självklart egna hjärtefrågor, säger Luka men säger samtidigt att han är angelägen om att det är ett arbetslag, ett team som utvecklar Byarums pastorat. Han vill lyfta frågan om kyrkans naturliga plats i samhället och att finnas med i en offensiv och expansiv kommun. Ett sätt för att nå dit kan vara att driva en ekumenisk nutidsdialog för att fånga in viktiga strömningar i samhället där kyrkan har en naturlig och viktig roll för att nå resultat.

Taggar

Dela


1 reaktion på Luka är nye kyrkoherden i Byarums pastorat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *