Nyheter

Ny och bredare samverkan inom räddningstjänsten

Nyheter Räddningschefen Fredrik Björnberg i Vaggeryds kommun berättar mer om det nya samarbetet, där sydöstra delen av landet kommer att ingå i en övergripande ledningssystem för 30 kommuner och 800 000 invånare.

Fredrik Björnberg är räddningschef. Arkivbild

Via digital länk ”träffar vi” Fredrik Björnberg som berättar mer;

– Det här bygger på en konsekvens utifrån de stora skogsbränderna 2014 och 2018. Efter Västmanlandsbranden gjordes utredningar och tilläggsuppdrag med erfarenheten från branden. Det som skedde parallellt var att man behövde skapa en större förmåga till övergripande ledning, ett ledningssystem som klarar av större händelser som naturkatastrofer, skogsbränder som varar över en längre tid och över större områden. Utifrån detta gjordes en uppdatering av lagen om skydd mot olyckor. Det här arbetades fram relativt snabbt, beslutet kom i höstas och började gälla vid årskiftet. En del av lagstiftningen, gällande övergripande ledningssystem, har kommunerna fått ett år på sig att lösa. Det börjar gälla den 1 januari 2022.

– I landet för övrigt har man lyft frågan om brister i stöttandet mellan kommuner. Inom länet har vi känt oss trygga med vår samverkan RäddSam F. Vårt gemensamma arbete, att jobba över gränserna, har vi gjort i 25 år, och utvecklades sedermera till RäddSam F. När vi exempelvis hade JRAB-branden i Vaggeryd hade vi 60 till 80 brandmän på plats samtidigt och 14 kommuner som hjälpte till någongång under insatsen, så för oss var det här inget konstigt när nya lagen trädde i kraft. Det som ställer krav på oss nu i och med den nya lagstiftningen är att vi ska ha ett system för övergripande ledning tillgängligt dygnet runt. 

– Kronoberg och Blekinge skulle ha en gemensam ledning, men för några månader sedan kom de till oss och sa att man kände att man behövde fokusera på den skadeplatsnära ledningen och därför ville de vara en del av vårt system. Senare kom även Västervik, Vimmerby och Hultsfred och ställde samma fråga om det fanns möjlighet att ansluta sig till vår ledning, vilket vi sa ja till, berättar Fredrik Björnberg.

I det nya samarbetsavtalet finns 115 brandstationer, 575 brandpersonal, 20 000 ärenden och 30 kommuner. Som ett led i detta kommer SOS Alarm flytta över sin hantering av räddningsinsatser för hela området till SOS-centralen i Jönköping där alla årets ungefärliga 20 000 ärenden framöver kommer att hanteras gemensamt.

– Inne på centralen kommer det att finnas fyra personer, som hanterar räddningstjänstärenden och dessutom en vakthavande räddningschef som är inne på centralen inom en timma. Den skadeplatsnära ledningen hanteras som vanligt, men det är samarbetet gällande den övergripande ledningen som vi hanterar och det ställer krav på att vi har en tydligare ledningscentral. Precis som innan finns all personal ute lokalt och RäddSam F, som utgår från ledningscentralen i Jönköping, tillhandahåller systemet till hela området. I och med det nya ledningssystemet kommer vi att leva upp till den nya lagen, vi lever upp till kommunens mål gällande säkerhet och trygghet, medborgarna får ännu bättre stöd vid insatser och vi bidrar in i systemet. I och med att vi bygger ett sådant stort system kommer inte nettokostnaden öka.

– Vi kommer att teckna samarbetsavtal innan sommaren för att vi kommer att behöva nyrekrytera viss personal och det här kommer vi att utveckla tillsammans.

Hur kommer det att märkas för oss kommuninvånare i praktiken vid större larm?
– Det kommer inte bli någon större skillnad för Vaggeryds kommun. Vi ligger mitt i länet och vi har sedan tidigare haft gränslös räddningstjänst, så det är inte konstigt om det står Eksjö eller Jönköping på en brandbil. Det kan vara så att vid stora händelser, exempelvis vid en skogsbrand, att vi på ett enklare sätt flyttar styrkor och ta hjälp av varandra över hela området. Vi ska på ett bättre sätt se till att det finns beredskap vid stora händelser, i samband med en stor skogsbrand kanske vi får larm om en industribrand eller en trafikolycka. Nu får vi mer kontroll på helheten. De som kanske kommer märka av det här mest är i gränstrakterna, men vi ligger mitt i länet så invånarna här kommer inte att märka av det nämnvärt. Det här kommer också att innebära att vi kommer att lära känna varandra ännu bättre. Det är en resa vi har gjort med RäddSam F och vi ser vilka enorma fördelar det har. Det underlättar om vi behöver hjälp eller om vi behöver hjälpa någon annan. Det kommer att bli ett tajtare samarbete, stabsarbete och utbildningar bland annat.

– Det här känns bra, det är en god ton och ett stort intresse från andra håll. Just för den här övergripande delen knyter vi oss ännu tätare och det är klart att vi på ledningscentralen i Jönköping kommer att få hantera ärenden vi inte gjort tidigare, kanske gällande ett fartyg i Karlskrona eller en händelse på Astrid Lindgrens Värld. Vi kommer att ha ett bredare och nytt uppdrag. All vår personal har ett intresse av att hjälpa till och det är alltid intressant att jobba i en organisation som utvecklas och ger nya möjligheter, avrundar räddningschef Fredrik Björnberg.

Taggar

Dela


1 reaktion på Ny och bredare samverkan inom räddningstjänsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *