Nyheter

Ny rapport: Småföretagare skapar flest jobb

Nyheter Småföretag står bakom den största delen av alla jobb i Vaggeryds kommun. Det visar Företagarnas nya kommunrapport

Arkivbild

Småföretagen fortsätter vara den största och viktigaste arbetsgivaren i Sverige. I Vaggeryds kommun stod företag med färre än 50 anställda för 2 524 jobb under 2023. Jämfört med början av 1990-talet har antalet jobb i småföretag ökat med nästan 40 procent i kommunen.

Därmed svarade småföretagen för 37 procent av alla jobb i Vaggeryds kommun, vilket gör sektorn till den största arbetsgivaren i kommunen.

I landet som helhet stod småföretag förra året för en tredjedel av alla arbetstillfällen, över två miljoner jobb. Det är ett rekordstort antal.
– Jobben har sitt ursprung i de mindre företagen. Sedan 1990 har uppemot fyra av fem nya jobb skapats i små och medelstora företag i Sverige. Mellan 2022 och 2023 tillkom nästan 20 000 jobb i småföretag, trots det svaga konjunkturläget som gäckar företagen, säger Martin Daniels som är statistiker på Företagarna.

Småföretagen står för ungefär lika stor andel av jobben i Vaggeryds kommun som i hela Sverige. Sävsjö är den kommun i Jönköpings län där småföretag står för störst andel av jobben.

 

Företagarna publicerar idag för fjärde gången rapporten Företagarfakta med djupdykningar i det lokala näringslivets betydelse kommun för kommun. Rapporten visar bland annat att småföretagen och deras anställda i Vaggeryds kommun genererar kommunala skatteintäkter motsvarande 236,7 miljoner kronor och att det grundades 66 nya bolag i kommunen förra året.

– Företagarfakta är full av oumbärlig information för alla som vill förstå hur det går för Sveriges små och medelstora företag, säger Martin Daniels.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *