Nyheter

Ny sanktionsavgift träder i kraft

Nyheter Från den 1 januari i år gäller nya regler angående sanktionsavgifter och alla livsmedelsanläggningar ska numera vara registrerade. Om inte registrering görs utgår en sanktionsavgift upp till 75 000 kronor

Det är livsmedelsverksamhetsutövaren som är ansvarig att anmäla sin verksamhet till kommunen. En anmälan om registrering ska göras till kommunen när det startas en ny livsmedelsverksamhet, övertagande av befintlig livsmedelsverksamhet eller en betydande ändring av nuvarande livsmedelsverksamhet där det även innefattar om samma företagare byter organisationsnummer. Anmälan ska lämnas in till miljö- och byggförvaltningen minst två veckor innan start.

Tidigare har en sanktionsavgift saknats, men sedan årskiftet finns avgiften som kan handla om från 2 500 kronor upp till 75 000 kronor.

– Om man inte registrerar sig, eller gör förändringar och inte meddelar oss och vi får reda på det senare, får man betala en sanktionsavgift. Samma regel gäller för hela Sverige och avgiften, som inte tidigare fanns, tillfaller staten och gäller alla registrerade livsmedelsföretag, säger Anna Jönsson förvaltningschef på miljö- och bygg.

Verksamheter som startar utan att registrera sig gäller sanktionsavgift 1% av årsomsättningen, där lägst är 5 000 kronor och högst 75 000 kronor. För landsting-, kommunala- och statliga verksamheter gäller ett fast belopp om 40 000 kronor. Verksamheter som ändrar befintlig verksamhet och inte anmäler detta gäller avgift på 0,5% av årsomsättningen där lägst är 2 500 kronor och högst 40 000 kronor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *