Nyheter

Ny Sörgårdsskola byggs

Nyheter Delar av gamla Sörgårdsskolan i Skillingaryd revs för någon vecka sedan och nästa år ska ny skolbyggnad för 27 miljoner stå klar med åtta nya klassrum

De gamla klassrummen är nu rivna. Bakom grävmaskinen kommer nya skolbyggnaden framöver att byggas  [1/3]

I varje plan ska finnas fyra klassrum  [2/3]

Vy från sydväst  [3/3]

Den gamla byggnaden med tre klassrum är nu ett minne blott vid Sörgårdsskolan.

– Det beslutades att den delen skulle rivas, när andra skolbyggnaden byggdes, för 12 år sedan, men den revs aldrig. Lokalerna har sedan dess använts som bland annat flyktingbostäder och evakueringslokal när Östra skolan i Vaggeryd inte kunde användas. Och nu när elevantalet har ökat har vi varit tvungna att använda de gamla klassrummen. Men nu är de uttjänta lokalerna rivna och till skolstarten om någon vecka får eleverna ha lektion i de klassrumsmodulerna som vi byggt mellan matsalen och skolan och de kommer att användas fram till nya skolan är klar, säger Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef på barn- och utbildning.

Idag är Sörgårdsskolan en enparalellig skola, det vill säga sju klasser från F till årskurs 6. När bygget av nya skolan är klar kommer skolan att erbjuda tvåparalellig skola, vilket innebär två klasser i varje årskurs.

– Vi har svårt att få lagom elever i klasserna. Vi skulle behöva 1,5 klass per årskull, och vi tycker att det är rimligt med 22 – 25 barn i varje klass, det kan vara några fler i mellanstadiet och något färre elever under lågstadiet. Därför blir det nu en tvåparalellig skola, fortsätter Per-Erik.

Johnny Johansson är lokalstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen och har tillsammans med rektorn på Sörgårdsskolan och Götafors samt övrig personal jobbat fram ett förslag som nu kommer att lämnas över till fastighetsenheten.

– Nya skolan kommer att ligga norr om den befintliga skolan. Vi kommer att bygga en sutterängskola i två plan. Den nya kommer att bereda plats åt F – 3 klasser gånger två, alltså åtta klassrum samt fritidshem. Vi tänker på ett heldagskoncept, skoldagen är mellan 8 – 13, men för barnen är det mellan 7 – 16 och vi vill att det ska fungera för barnen hela dagen, därför kommer det att finnas ett fritidshem också i den nyaF – 3 skolan. Idag är det 96% av barnen som går till fritids innan och efter skolans slut, berättar Johnny Johansson.

– Vi har tänkt att göra det här så effektivt som möjligt. Vi har tagit fram koncept på hur vi vill bygga och vi vill ha samma koncept senare på Götafors i Vaggeryd och möjligen någon mer plats, så konceptet som är framtagit ska fungera på alla platser, säger Per-Erik Lorentzon.

Den nya sutterängsskolans koncept är klart och upphandling kommer att ske under hösten. Målet är att komma igång med byggandet innan nyår. Eftersom nya skolan byggs lite norröver får skolan framöver en central skolgård i mitten av skolbyggnaderna. Egna ingångar för F-klassen och totalt blir det fyra entréer till nya skolan med fyra klassrum per plan samt grupprum, fritids, förråd, personalutrymmen, läshörnor med mera. Mot söder kommer att byggas en amfiteater, där en liten scen kommer att vara utomhus mot söder. Huset ska ha träfasad och förvaltningen ställer övriga krav på både material och byggnation. Tät dialog har funnits under hela planeringen med fastighetsenheten som kommer att ta över arbetet när upphandlingen ska göras.

– Det här lokalkonceptet har personalen tagit fram, vi har tänkt igenom placering på förråd, hur det fungerar i vardagen, var och när hämtar jag utrustningen? Vi har jobbat fram det här tillsammans med personalen, vilket känns mycket bra, avslutar Per-Erik Lorentzon.

27 miljoner är budgeterat till nya skolan. Den ska vara vara klar i slutet av 2020. I nya skolan kommer ungefär 170 elever i F – 3 i lagom stora klasser lära sig skriva och räkna framöver. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Ny Sörgårdsskola byggs

Vi väntar på att planprocessen för förskolan i Hok ska bli klar. Därefter ska förskolan byggas och efter det görs Hoks förskola om till skola. Budgeten är beslutat för båda projekten så när planprocessen är klar så körs det igång.

Per-Erik
Skolchef

I Götafors får vi väl ställa byggnaden på högkant efter fullmäktiges idiotiska beslut för ett tag sen, men det är visst nån dyr Stockholmskonsult som ska fixa till det för nån miljon i arvode.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *