Nyheter

Ny teknik ger Per en doktorshatt: ”Overkligt”

Nyheter Under lördagen kommer Skillingarydföretaget Comptechs vd Per Jansson tilldelas en doktorstitel av Högskolan i Jönköping. Bakgrunden är en revolutionerande gjutteknik som hans företag använder sig av. – Det är lite overkligt, säger han till Skillingaryd.nu

Comptechs vd Per Jansson tilldelas en doktorstitel. Foto: Henrik Skoglund

Bakgrunden till doktorshatten är en ny gjutteknik som Per Janssons företag använder sig av.
– Den heter rheocasting och vi har arbetat länge med Jönköping University. Från början var det en kille som jobbade där som uppfann detta 2006 och jag var en av de första som började använda den här tekniken och sedan har det utvecklats under resans gång.

Per Jansson fortsätter:
– Vi har haft ganska mycket projekt ihop med dem också om vad det här kan ge för egenskaper på material och vad man kan använda det till och så vidare.

Det var Pers morfar ihop med barnen och min far Rune Jansson som startade bolaget 1971. Med tiden expanderade de och i början av 2000-talet etablerade man sig i Kina. Efter ett sammangående med ett finskt bolag började dock jobben försvinna från Skillingaryd och 2008 köpte Per Jansson bolaget som numera heter Comptech. Det var i samband med det som man började med tekniken som nu lett till en akademisk titel.

Per Jansson berättar att man med gjuttekniken kan få goda materialegenskaper med redan befintlig pressgjutning. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv.
– Det blir väldigt produktivt och går snabbt från råmaterial till färdig produkt.

Comptech har varit en föregångare på området och att det nu resulterar i en doktorstitel för Per Jansson sammanfattar han som ”overkligt”.
– Normalt sett krävs ju det ganska mycket akademisk insats, men nu blir det en hedersdoktorshatt. Det är ett kvitto på att man gjort någonting rätt. I Sverige vet jag inte hur det är, men internationellt så ger det ett visst avtryck, berättar han.

Under lördagen mottar han hedersbetygelsen på kulturhuset Spira i Jönköping. Men någon brakfest lär det inte bli.
– Det är rådande Corona-regler som gäller, så det blir en ganska lugn tillställning tror jag.

Fotnot: Högskolan i Jönköping är den rätta benämningen på den aktuella skolan då det inte är ett universitet

Taggar

8 reaktioner på Ny teknik ger Per en doktorshatt: ”Overkligt”

Jönköping University? Det är mig veterligen en högskola utan universitetsstatus så ”högskolan i Jönköping” vore mer korrekt. Helt ofattbart att högskolan så flagrant försöker renommésnylta utan att någon reagerar. Det är en jättebra högskola och vi ska vara stolta men rätt måste vara rätt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *