Nyheter

Ny väg byggs i Vaggeryd

Nyheter Tekniska utskottet säger ja till medborgarförslaget och nämndordförande medger "Att vi inte kom på det här själva...".

Skillingarydsbon Ingrid har cyklat i Vaggerydsområdet och tycker att det kommer bli helt orimligt med all trafik som ska till det nya bostadsområdet ”Västra strand” via Bondstorpsvägen. I somras tog hon saken i egna händer och skickade in ett medborgarförslag till kommunen. Hon föreslår att det byggs en väg från Västra strandområdet till södra motorvägsinfarten i Vaggeryd.

– Det här var ett mycket bra förslag och att vi inte kommit på det själva, säger PO Toftgård som är ordförande i tekniska utskottet.

– Vi säger såklart ja till förslaget och äskar mer pengar för detta i budgeten. Ju mer som byggs vid västra strand desto svårare blir det med trafiken vid Götafors skola och Bondstorpsvägen. Mycket bra förslag, avslutar PO.

Medborgarförslaget uppfattas som ett bra förslag hos tekniska förvaltningen då effekten blir att avlasta trafiken vid Götafors skola. Förvaltningen tror också att vägen kommer att medföra ökad attraktion för att bygga på Västra strand området. Vägsträckan, som nämnden nu sagt ja till, är på 850 meter och det planeras en separat gång- och cykelväg. Kostnaden för vägen beräknas uppgå till 5,2 miljoner kronor och gång- och cykelvägen för 1,3 miljoner kronor.

Vägsträckningen som är tänkt...

Taggar

Dela


12 reaktioner på Ny väg byggs i Vaggeryd

Nya vägar är bra om dom byggs så folk når sina behov, jag fattar än inte varför det inte finns en förskola på västra strad? Planen är att bygga 6 nya avdelningar på södra park! Kanske bättre att bredda bondstorpsvägen in i samhället, höja hastighet til 70 och fixa större rondeller och mer parkeringar in mot centrum? Eller bygg en förskola på västra strand och underhåll vägen till travet så är allt frid och fröjd!

Nu ska det ju tydligen ändå byggas en ny skola utmed bondstorpsvägen så ny avfart vid bäckalyckan skulle gynna alla då!

Medborgarförslaget såg inte ut så här. Det var en väg direkt ut till södra avfarten på E4 från Västra strand, inte bakom nuvarande bostadsområde.

Oj då!, det var intressant , att ett medborgarförslag som gäller en ny utfart vid Bäckalyckan, omvandlas/tolkas som en ny trafikled bakom Mellängsgatan,,,,
Hur resonerar politiker o tjänstemän på denna förvaltning egenteligen?????

Som boende på västra strand, förälder till förskole/skolbarn och arbetar i Jönköping kan jag inte se vilken nytta denna nya väg skulle ge. Majoriteten av de boende på västra strand har barn som behöver lämnas antingen på Götafors skola eller Hjortsjöskolan. Åker jag direkt till Jönköping skulle jag inte välja den nya vägen, vilken skulle bli en omväg utan köra via travbanan. En påfart vid Bäckalyckan låter som en mycket bättre lösning.

!!! Allvarligt talat !!!
Den/de som tänkt ut det här kan inte ha en aning om hur det här områdets natur ter sig, vad skogen används till och vad det skulle innebära för närboende. För att snabbt nämna några punkter att beakta innan ni sätter spaden i jorden:
1. Området är det närmast tillgängliga skogsområdet för skolor, fritids och dagis på Götafors och besöks näst intill dagligen för lek och naturupplevelser.
2. Det ligger en välbesökt pulkabacke mitt i sträckningen.
3. Ökat buller på Mellängsgatan.
4. Det är den ENDA närliggande skogen för boende i Södra delen av Götafors, i övrigt inklämda mellan järnväg och E4.
5. Den största ut/-inpendlingen från området görs norrut till Jkpg så det kommer inte att minska någon trafik.
6. Många ska ändå lämna sina barn på skola/dagis på Götafors så de måste ändå åka den nuvarande vägen.

Ja Oskarsson tog orden ur mun på mig!
det är fortfarande befängt och onödig investering.
Vad vinner man på detta?
Att snabbare ta sig till E4, ja om man ska söderut till ex. Skillingaryd från vilket förslaget konstigt nog kom.
Kolla upp vilka som ex. bor/är inflyttade på Västra Strand, var jobbar dom, vart pendlar dom, var handlar dom om det sker utomsocknes?
Jag är ganska säker på att den enkäten ger ett entydigt svar; Jönköping, och dit tar man sig smidigast västerut, och sen via travbanan norra Vaggeryd.
Ta hellre en diskution med trafikverket om en av o påfart vid Bäckalyckan, så spara vi även på miljön.
och slutligen vad tycker de boende på Mellängsgatan om att få en trafikled bakom husknuten?

Håller med, en på och avfart vid Bäckalyckan vore kanonbra, många som bor på västra strand och gästforskare som pendlar till Jönköping/Värnamo. Har själv varit ute å kollat vid Bäckalyckan, utrymme finns och trafiken skulle säkert avlastas på Bondstorpsvägen.

Eller varför inte bygga en på och avfart till e4an vid bäckalyckan….undergången finns ju redan…Avfart vaggeryd västra!!!

Jag tror dock att kostnaden skulle bli mycket mindre om vägen gick på andra sidan E4. Där finns befintlig väg i stort sett hela vägen, den skulle inte störa nuvarande bebyggelse alls. Cykelvägen gör sig nog bäst i nuvarande sträckning.

Är det bara jag som tror att trafik ökningen.
På bondstorpsvägen har ökat pga. Enkelriktnigen av bäckalyckevägen att göra…..
Götaforsbo.

Får se nu… tror det förslaget kom för många årsedan. Då helt omöjligt och befängt. Kul att det kan bli verklighet nu, det gör en stor skillnad på många plan! Det kan ju till och med ge nya byggbara områden. Får se vad vår samhällsutvecklare kan se i detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *