Nyheter

Nya bestämmelser förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten

Nyheter Från och med 1 januari 2024 ska trädgårdsavfall sorteras från annat avfall och komposteras eller lämnas på någon av kommunens sortergårdar. Trädgårdsavfall får alltså inte längre eldas på tomten och påsk- eller valborgsmässoeldar kräver dispens från kommunen.

Genrebild: Henrik Skoglund

Från och med 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser om bioavfall. I begreppet bioavfall ryms förutom livsmedels- eller köksavfall (även kallat matavfall) också trädgårds- eller parkavfall. De nya bestämmelserna är en del av införandet av EU:s avfallsdirektiv, som bland annat innebär att bioavfall i första hand ska materialåtervinnas.

De nya bestämmelserna innebär att trädgårdsavfall ska sorteras från annat avfall och komposteras på tomten, lämnas till sortergården eller samlas in av kommunen. I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall på tomten.

Förbudet kontrolleras av kommunerna och det är också kommunerna som avgör om det finns anledning att göra undantag.

Miljö- och byggförvaltningen arbetar i detta nu med att ta fram underlag och rutiner för att kunna hantera frågor om undantag och för att kunna bedöma i vilka situationer vi har möjlighet till att ge dispens från förbudet om eldning.

Valborgsmässoeldar
För att göra upp valborgsmässoeld måste man idag anmäla det till räddningstjänsten. Nästa år har vi hunnit samordna oss med räddningstjänsten och kommer då att ha ett tydligt tillvägagångssätt för att ansöka om dispens för valborgsmässoeldar.

Vi kommer därför att kontakta dem som redan har gjort en sådan anmälan för att kunna ge dispens för i år.

De nya bestämmelserna innebär att man inte heller får elda påsk- eller valborgsmässoeld utan dispens från kommunen. Det finns möjlighet att ge dispens från förbudet, om eldningen sker i samband med offentliga tillställningar som till exempel majbrasor på Valborgsmässoafton och om eldningen görs utan risk för olägenhet för hälsa eller miljön.

Källa: Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


5 reaktioner på Nya bestämmelser förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten

Är frågan i stället så här ”har” miljöextremisterna tagit över Naturvårdsverket för gång på gång arbetar de inte för den svenska befolkningens bästa. Titta bara när det gäller elbilarna för nu kommer det fram att när garantin på en ny elbil gått ut och vanligt folk köper en begagnad till exempel Audi e-tron så landar försäkringen på 4000 kronor i månaden, men klart folket ska tydligen inte kunna åka bil i framtiden. Detta var en liten parentes i den vansinniga miljödebatten

Varför skulle någon köra långt för att kompostera?
Det går alldeles utmärkt att göra det på den egna tomten om man inte vill, kan eller har möjlighet att åka till kommunens anläggningar.
Jag tycker det är mycket bra att okynneseldandet stoppas. Sura löv och skräp ger en massa illaluktande rök som förstör för alla. Att elda tillför absolut inget positivt!

Påbuden blir alltmer galna.
Första frågan är här om det är svenska myndigheter, i det här fallet Naturvårdsverket, som gång på gång gör allt tio resor värre än det behöver vara, ”överimplementerar”, i sin ambition att leka ”Bror Duktig” och vara värst i klassen.
Andra frågan är om påbudet ens gäller. Det var tydligen inte uppfattningen hos regeringsledamöter. Vi har även i andra sammanhang undrat om det är Naturvårdsverket eller Regeringen som bestämmer i Sverige. Tänk varg!
Tredje frågan är om inte själv sakinnehållet är ren idioti. Är det bra för miljön om jag kör mitt trädgårdsavfall till soptippen två mil bort, fyra mil tur och retur, istället för att elda upp det? Än värre – är det bra om någon trädgårdsägare har Phytophtora eller annan smitta i sin trädgård, kör det smittade avfallet till soptippen där det blandas in i en kompostlimpa och det smittförande materialet sedan sprids på otaliga ställen som ”jordförbättring”. Det kan sprida en skada utan dess like.
Det gäller att tänka istället för att rusa iväg i huvudlös populism. Men kommunen har möjlighet att sätta ned foten och säga att det här gäller inte hos oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *