Nyheter

Nya EU-direktivet blir miljonförlust för förvaltningen

Nyheter EU-direktivet om 11 timmars dygnsvila har varit flitigt debatterat innan och efter det trädde i kraft den 1 oktober. Som en följd av detta spår socialförvaltningen i kommunen ett ekonomiskt resultat i röda siffror.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

EU-direktivet, som regeringen har beslutat ska gälla i Sverige, har fått till följd att kommuner och regioner har fått ägna sommaren och hösten till att pussla med scheman. För att få ihop det så behövs det också rekryteras personal. I Vaggeryds kommun räknar man med 32 nya jobb.

Men arbetskraft kostar pengar och därför är nu prognosen att socialförvaltningen i Vaggeryds kommun kommer gå 3,6 miljoner minus jämfört med budgeterat för 2023.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Nya EU-direktivet blir miljonförlust för förvaltningen

Hoppas de där 32 personerna får heltidsjobb så de kan försörja sig på utan en massa tokiga delade turer. Äntligen kan brukare och patienter andas ut. För nu kan det bli tillräckligt med personal så minutjagande tar slut. Inte vare sig värdigt eller omsorgsfullt att skena ut och in hos brukarna som det vore svängdörrar. Då kan arbetsglädjen och orken komma tillbaka.

Men med dem arbetstiderna lär det behövas uppåt 3-4 gånger fler nyanställningar när både de redan anställda och de som söks fått uppleva baksidorna med de arbetstider de får med fler helger, fler kvällar och delade turer.

Dagens unga vuxna accepterar inte sådant, inte när det finns jobb på andra ställen där de får högre lön och vettiga arbetstider.

Kom det som en chock? Är det 20 år sedan det infördes? Kanske ska köpa in en kulram till de som räknar……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *