Nyheter

Nya inflyttningsrekord är slagna

Nyheter Inflyttningsrekord har slagits i Vaggeryds kommun. Men kommunen själva står inte för det stora byggandet egentligen utan det är andra aktörer. "Vi får spotta i nävarna" menar kommunalrådet.

Karlsborgstomten i Vaggeryd är en av de tomter där det blir hyreshus i år

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade om ett extra sammanträde och mycket av detta beror på att det är högt tryck på både tomt- och industrimarken i bygden.

– Bostäderna räcker inte till. Men snart lossnar det. Det fattas några år innan vi är fatt och just nu är det ofattbart att vi fått rum som vi har gjort. För något år sedan sa vi att vi behövde 400 lägenheter och vi blev nästan hånade, men det var inte så tokigt gissat ändå, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har slagit våra inflyttningsmål. Vi själva har dock inte byggt så mycket och vi har inte fått planer, utan det är andra som byggt och de har tagit för sig mer än av vad vi har gjort. Produktionen av hyreshus har vi inte klarat av som vi tänkt och vi är fortfarande kvar i områden där vi varit tidigare. Men det är positivt att vi är attraktiva, säger Kenth Williamsson (S).

– Vi får helt enkelt spotta i nävarna och jobba hårt med att få fram detaljplaner, avslutar Gert.

På torsdag har kommunstyrelsens arbetsutskott lagt in ett extra sammanträde där de enbart hanterar planer på nya områden, tomter både för villa, hyreshus och industri…

Taggar

Dela


8 reaktioner på Nya inflyttningsrekord är slagna

Precis Mats! Nu har det snart gott ytterligare en mandatperiod men planen har inte blivit klar. Det är ju det som är kärnan i min kritik. Ni, (M)uppmanade ju dessutom allmänheten att komma in med synpunkter redan innan planen på Nestors skulle ställas ut, (förra mandatperioden) och då verkade ni väldigt kritiska. Det var ju ”vanligt politiskt fotarbete” som ni kallade det.

Kent, Nestors har varit på tapeten sedan jag satt i MoB 2006-2010. Men, Linus har rätt, låt oss nu få till det som är på gång, inkl Norra Hjortsön, Byarums gölen och de områden Linus skriver om. Vi borde se till att det finns tomter i Hok, Byarum, Klevshult, Bondstorp, Svenarum och Tofteryd och på landet. Sedan tror inte jag att det verkliga behovet är lika stort som VSBOs kö visar. Där finns många som egentligen inte är ute efter ny bostad, utan finns med för att kunna hugga om drömboendet dyker upp. Ta ut en tusenlapp om året för att stå i kön, så tror jag verkligheten blir tydlig.

Kenth, Mats och Gert, trät inte om vem som har gjort vad. I stället för att tjafsa och inget händer. Finns hur mycket central tomtmark som helst i Skillingaryd, både stora och små. Mejeriet och soldathemmet, där inget händer, gamla biograftomten, Bertil Magnussons, där den berömda husflyttningen skedde, området mellan turistbyrån och värmeverket, ovanför ”höghuset” smultronet, gamla Hebe och Erikssons på Ö Vasagatan, riv gamla Ktahners och Holmbergs och använd den marken som kommunen redan äger, blir ett helt kvarter, en tomt på Prästgatan, varför inte bygga hyresrätter i Fäglabäck, inleda förhandlingar med ägarna till ur-och guldaffären i kvarteret Merkuris, hyreshus utmed Kaffegatan, byggnation mellan Kjell Perssons och Boulebanan. Byggnation norr om Sturegtan som Roger Svenningsson föreslaget, titta på hemnet där tomter är föreslagna. Bara några förslag till kommunledningen och VSBO som inte kostar en krona, och inte miljoner som konsulter skulle tagit.

Till dig Mats vill jag bara säga att även jag tror att Nestor kommer att bli ett fint område. Detta är ju ett område som det arbetats med sedan förra mandatperioden, om jag inte har fel? Förra mandatperioden var det inte heller någon någon direkt brist på bostäder eller villatomter. Det låg med andra ord i fas. När vi nu är ute och träffar personer som vill bosätta sig i vår kommun så säger de att det är jättesvårt att få tag på lägenheter och bra villatomter och det är fortfarande Västra strand och Fåglabäck som gäller trots att det snart har gått en hel mandatperiod. VSBO har en kö på ca 1500 personer. Det visar att planeringen ligger efter och att det inte byggts tillräckligt. Då spelar det ingen roll om det byggt fler lgh än tidigare.

Detta åstadkom (S) under sin regeringstid i Vaggeryds Kommun. Bra att känna till.
Påpekar att vi styrde år 2010 medan 2011 -2014 styrde s och fick fram endast 33 lägenheter på hela mandatperioden.
Femklövern har hållit bostadsmålet enligt Kommunfullmäktige med 50 per år. Och planerar nu att bygga över 100 lägenheter. Statistik

Kent, vilka områden var aktuella under förra mandatperioden när ni styrde? Jag kan hjälpa dig: Västra Strand och Fåglabäck. Vilka nya områden tog ni fram?
Nu finns en hel del på gång, framtaget av sittande minoritet. Se nu till att det blir villatomter som säljs till privatpersoner, inte företag. Nestors borde vara perfekt för villakvarter, där den enskilde bestämt hur huset ska se ut och vilken standard det ska hålla.

Att vi har en stor inflyttning är positivt men jag konstaterar att kommunen inte har fått fram planer för bostäder så snabbt som man skulle önska. Kan bara konstatera att kommunen inte lyckats bygga några hyreslägenheter i Skillingaryd den här mandatperioden och fotfarande så är det Fåglabäck i Skillingaryd och Västra strand i Vaggeryd som det framförallt finns tomter tillgängliga för villor på, precis som förra mandatperioden. Tycker faktiskt att det finns skäl att vara kritisk till detta.

Vad är det som Kent Williamsson och Gert Jonsson slår sig för bröstet om. Ingen framförhållning med detaljplaner och byggbar mark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *