Nyheter

Nya lagen anger tio kvadratmeter per person

Nyheter Riksdagen har tagit beslut om den nya så kallade pandemilagen som börjar gälla idag. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat föreskrifter som ansluter till pandemilagen.

Arkivbild

Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.

Reglerna bygger i stora delar på de allmänna råd som tidigare gällt och blir ett ytterligare komplement till de befintliga regler och restriktioner som gäller under pandemin.

– Vi välkomnar de ytterligare verktyg som pandemilagen och regeringens förordning ger oss men det är fortsatt varje persons eget ansvar att följa de grundläggande allmänna råden som är det allra viktigaste för att vi tillsammans ska kunna dämpa effekterna av pandemin, säger Johan Carlson generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Här blir verksamhetsutövaren skyldig att ta bort eller spärra av inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna.

Länsstyrelsen utövar tillsyn över föreskrifterna. Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att ta fram en nationell tillsynsvägledning som stöd i det arbetet. Tillsynsvägledningen kommer att publiceras på myndighetens webbplats och uppdateras allt eftersom nya frågeställningar tillkommer.

Källa: Pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *