Nyheter

Nya regler för familjekarantän och testning införs

Nyheter Tre grupper undantas kravet på familjekarantän och karantänstiden kortas till fem dagar. Dessutom ska vissa grupper prioriteras för tester, meddelar Folkhälsomyndigheten på en pressträff i dag.

Tre grupper undantas kravet på familjekarantän och karantänstiden kortas till fem dagar. Dessutom ska vissa grupper prioriteras för tester, meddelar Folkhälsomyndigheten på en pressträff i dag. Bild: Pixabay

Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, inledde pressträffen.

– Vi ser nu en stor påverkan på samhället på grund av covid-19. Dels i form av sjuklighet, men också för att många är borta. Testningen är belastad, det leder till förlängda svarstider. Det gör att testningens värde minskar något. För att hantera den väldigt kraftiga smittspridningen, som befaras att öka ytterligare, anpassar vi nu rekommendationerna för testning och rekommendationer. Den här anpassningen behöver göras försiktigt.

Man har gjort en bedömning som man tror gör att samhället kan fortsätta fungera men som inte ska öka smittspridningen i samhället.

Symtomfria hushållskontakter undantas från förhållningsregeln att inte gå till arbete eller skola:

* Vaccinerade med dos 3.

* Den som haft covid-19 de senaste tre månaderna.

* Vid behov kan nyckelpersoner i samhällsviktig verksamhet återgå till arbetet även om någon i hushållet är sjuk. Det förutsätter riskreducerande arbete.

* Tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet ändras från sju till fem dagar för alla.

Den som har covid-19 kan gå tillbaka till jobb eller skola efter minst fem dagar. De två sista dygnen ska man vara feberfri och känna sig återställd. Det gäller också den som inte lyckas testa sig. Man ändrar inte rekommendationen för förskolebarn, eftersom dessa inte kan testas.

Även testningsprioriteringar ändras:

* Vid medicinska behov

* Inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg

* Personer med symtom vars arbete kräver fysisk närvaro samt elever i grund- och gymnasieskolan och motsvarande skolformer.

* Den som har symtom och har tagit ett självtest behöver inte följa upp med PCR-test.

* Vid positivt provsvar ska man stanna hemma i minst fem dagar tills man känner sig frisk.

Verksamheter inom vård och omsorg rekommenderas att vidta riskreducerande åtgärder då smittspridningen är hög. Till exempel screening med antigentester. Det kan även vara relevant på andra arbetsplatser för att minska risken för smittspridning.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nya regler för familjekarantän och testning införs

För 2 veckor sedan var självtesten helt värdelösa enligt Folkhälsomyndigheten.
Nu är det dem som ska ska användas för att rädda Sverige.
Väldigt rörigt – undra på att regering och inblandade myndigheter inte vill visa upp sin inkompetens inför coronautredningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *