Nyheter

Nya reningsverket är i drift

Nyheter Vid jul 2020 började grävmaskinen göra plats för den nya byggnaden vid Skillingaryds reningsverk. I dag är allt installerat och vi följde med drifttekniker Emil, nämndordförande Jerry och VA-chefen Teo. – Viktigt utveckling för miljön och samhället. Vi ligger i framkant, konstaterar liberale nämndordförande

Här har den nya byggnaden uppförts. Vi träffar Jerry, Emil och Teo som berättar mer om det nya filtret  [1/8]

"Vi är nöjda, Länsstyrelsen är nöjda och nu är driften igång i det nya reningsverket i Skillingaryd"  [2/8]

"Vi ligger långt fram i utvecklingen som är otroligt viktig för miljö och samhället", menar Jerry Karlsson (L) tekniska nämndens ordförande och får medhåll av driftaren Emil och VA-chefen Teo  [3/8]

Ordning och reda, nytt och fräscht  [4/8]

Här ligger numera de två stora tankarna i den nybyggda delen  [5/8]

Teo, Jerry och Emil tar med Skillingaryd.nu på en rundtur  [6/8]

Emils längd är 197 centimeter och det är precis lagom på "nedre plan"  [7/8]

I varje tank finns filter. "Enkelt sätt att förklara är att det fungerar som ett kaffefilter", säger VA-chefen Teo Magnusson Bejving  [8/8]

Men vi börjar från början…

Kommunen växer och för att klara av tillväxten krävdes nytt tillstånd från Länsstyrelsen och ytterligare ett reningssteg krävdes för att miljöprövningsdelegationen skulle ge fortsatt tillstånd att släppa ut avloppsvatten och fortsatt drift vid reningsverket i Skillingaryd. Sommaren 2020 gjordes upphandlingen och strax därefter påbörjades arbetet. Resultatet blev en fräsch, ny lokal med modern reningsteknik och den största investeringen i reningsverket på 20 år.

Under våren 2022 startades drift och intrimning av verket och vi besökte Emil Petersson, Teo Magnusson Bejving och Jerry Karlsson vid Skillingaryds reningsverk för att få en rundtur.

När vi kommer på plats och in till trappan upp till driftkontoret står det en skylt klart och tydligt ”ta av dig skorna”. Eftersom reportern kommer med vita skor, och inte har varit i någon större gyttjepöl väljer hon att inte följa uppmaningen, men redan här innanför dörren får man en inblick att här är det ordning, reda, snyggt och rent.

Driftteknikern Emil Petersson öppnar dörren till den nya byggnaden. Det är ljust och fint och det står kvar byggställning och någon lift. Nedanför fötterna ses två stora tankar som Teo beskriver på enkelt sätt ”Det är som ett kaffefilter”. Jaha, då hänger reportern med och killarna börjar berätta:

– Tidigare tillstånd var för 10 000 personekvivalenter och nu har vi tillstånd för 15 000 personekvivalenter, berättar Emil Petersson och fortsätter att ”det här rummet är hjärtat i verksamheten”.

Teo Magnusson Bejving fortsätter:

– I dessa tankar finns det skivfilter. Som jag berättade tidigare kan man säga att det är som ett stort kaffefilter. Här finns en mängd filterfack som allt renas i. Just nu har vi runt 2 500 kubik som går igenom och som mest, under smältperioden, kan det vara runt 6 000 kubik. Vi fångar upp fosfor i filtret och facken rengörs en gång i kvartalet med klor och saltsyra. Tekniken är precis igång och vi kommer att lära oss mer framöver, men undertill går rör med renat vatten ut till våtmarken strax söder om reningsverket. Vilket anlades 2001. Tidigare utsläpp av fosfor innan det nya reningssteget driftsattes var 0,3 milligram per liter i snitt och nu är vi nere på runt 0,07 milligram per liter. Det är ett mycket väl godkänt resultat med tanke på att det nya tillståndet ställer som krav på att fosforn inte får överstiga 0,3 milligram per liter.

Det nya tillståndet bör räcka till i cirka 20 år med hänsyn till befolkningsutvecklingsprognosen i kommunen.

– 2025 planeras Rastad kopplas på också, sen kör vi större delen av kommunens avloppsvatten hit till Skillingaryds reningsverk från både enskilda anläggningar och andra kommunala mindre reningsverk. Det enda som inte går till Skillingaryds reningsverk är det nya industriområdet Stigamo där avloppet går till Jönköpings kommuns reningsverk.

Vi går vidare en trappa ned och Emils längd på 197 centimeter är precis lagom för att kunna komma intill tankarna och lucka öppnas där man ser de olika facken och filtren samtidigt som vattnet forcerar igenom. I den nya byggnaden finns också kemikalierna på plats. Kemikaliebehållarna har fått varsitt rum, det är otroligt bra ordning, allt är uppmärkt och finns på sin plats i den nya fina och ljusa byggnaden.

Killarna berättar om flockningsmedel som används innan avloppsvattnet når filtret, omrörningsbassänger och ett brutet vattensystem. I en del av reningsverket ses lamellsedimenteringen där det går att tyda att fett har fastnat på väggarna.

– Fett är inte bra, konstaterar Teo och nämner att det stelnar och sätter sig i våra ledningar. Det fett som kommer hit via ledningarna avlägsnas här. Det värsta som rinna in till reningsverket är dock ett oljeutsläpp. Det förstör hela reningsprocessen och slår ut våra goda bakterier som vi har här på verket för den biologisk nedbrytningen.

Vidare kommer vi fram till centrifugen som slammet ska passera och efter slammet har passerat centrifugen kommer det ut som jord, vilket sedan fraktas bort.

Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden är imponerad av den nya tekniken.

– Det här är en viktig utveckling för samhället och miljön. Vi ligger långt framme i utvecklingen och väldigt tidiga är vi också. Det känns riktigt bra. Budgeten för det nya tekniken var satt till 35,5 miljoner och vi har använt 33 hitintills, så det känns mycket bra att hålla budget också.

När vi besökte Skillingaryds reningsverk i september 2019 var filterstationerna, som är 11 meter vardera, plats och hur allt skulle passa in i flödet det stora samtalsämnet hos det unga gänget när ritningarna presenterades. Då hade man tre år på sig att lösa uppgiften som innehöll ”skall-krav” från Länsstyrelsen om driften av reningsverket skulle vara kvar.

Vi kan bara konstatera att killarna har lyckats mycket bra med sin uppgift. Nu är driften igång, slutbesiktning gjord och Länsstyrelsen är nöjda med det nya partikelavskiljarfiltret.

I augusti 2019 berättade vi på redaktionen om det nya filtret. Då var skissen så här och så blev det också. "Viktig utveckling för miljön och samhället"

Taggar

Dela


Läs mer

Om- och tillbyggnaden av reningsverket blev billigare än tänkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *