Nyheter

Nya riktlinjer gällande nyttjande av allmän platsmark

Nyheter Vid tekniska nämndens senaste sammanträde beslutade man om riktlinjer och avgifter för allmän platsmark. ”Uppmanar invånare att ta bort vedupplagen på kommunens mark”

Arkivbild

Med anledning av antalet inkomna förfrågningar från kommuninvånare om upplåtelse av allmän platsmark har ett förslag på riktlinjer för upplåtelse av allmän platsmark tagits fram av tekniska kontoret och samhällsutvecklaren.

I höstas var ärendet uppe på nämndens bord och då beslutades att riktlinjer samt förslag på avgift ska tas fram.

– Vi har tagit upp det här ett flertal gånger och vi har nu sett över riktlinjer samt satt avgifter för detsamma. Det viktiga är att förmedla att det är polisen som ger tillstånd om man vill nyttja allmän platsmark, även om det är vår, kommunens, mark. Nu är gamla avtal upphävda och uppmaningen till alla som har exempelvis har vedupplag lagda på kommunens mark att man ser till att ta bort dessa. Det här handlar om att hantera alla fastighetsägare lika, säger Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

– När det gäller avgifter har vi beslutat att vi undantar ideella föreningar, det kan handla om exempelvis arrangemang såsom Waggerydsdagen, Skillingaryds marknad eller för politiska organisationer. Att vi inte tar ut någon avgift för organisationer eller föreningar beror på att de har det tufft samtidigt som vi ser en samhällsnytta. Men ett avtal måste skrivas även om tillståndet är avgiftsfritt, kommenterar Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

Tekniska nämnden godkände förslaget gällande upplåtelse av allmän platsmark, inklusive torghandel. Avgifterna kommer att börja gälla från den 1 januari nästa år, dock är inte avgiften noterad i protokollet från juni månad. 

Vid nämndens sammanträde i september ska politikerna se över hur man kan sammanfoga informationen i riktlinjerna med informationen i det tidigare framtagna brevet om nedskräpning som skickas ut till fastighetsägare.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Nya riktlinjer gällande nyttjande av allmän platsmark

Tyvärr finns det vissa som sagt förskansat sig och gör lite vad de vill på kommunens mark. Samtidigt ska man inte glömma alla som sköter om dessa kommunala områden gratis. Personligen ser jag fram emot att slippa hålla rent all skit som växer in i min trädgård då detta numera bör vara en uppgift för parkförvaltningen då kommunen äger marken

Även dags att se över häckar som tagit över halva trottoarer som värst. Det gör livet svårt för de med mindre rörlighet samt gör vägarna mer trafikfarliga.

Även båtar, husbilar med mera. Ser ut som stora parkeringar på vissa ställen på kommunens mark😥

Det är naturligtvis riktigt påpekande att grönområden inte skall utnyttjas som upplagsplats, men då kanske man skall omdefiniera benämningen ”grönområde” i många fall liknar det mest en ogenomtränglig snårskog. Nog tycker jag att en snyggt upplagt vedtrave är mer estetiskt än vildvuxen sly. Det finns områden med förmultnande trädstammar sedan orkanen Gudrun, så det är kanske inte så konstigt om grannen till ett sådant område lägger några vedträn där.

Kanske dags att syna de många extra kvadratmeter som tomtägarna utmed cykelvägen på västra strand har tillskansat sig. Används till planteringar, parkering av husbil, förvaring av byggmaterial med mera. Detta sker helt öppet och har hållit på i många år. Tror knappast att detta upphör om inte någon åker ut och kontrollerar. Ett informationsbrev åker ut i pappersåtervinningen.

Lägg lite krut på grönområden som bäcken vid sommarhemmet den kantas av stora alar som suger upp allt vatten. Hagen är vildvuxen och ovårdad.
Områden byggdes med stora grönområden som bara växer igen. Det är ingen vacker syn. Där det var pulkabacke är stora träd.

Dagens bästa!

Nu får alla småpåvar som annekterar mark skärpa till sig. Allt för en bättre samhällsmoral och möjlighet att vara föredöme för kommande generationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *