Nyheter

Bygg nya skolor och renovera befintliga!

Nyheter Endast två av kommunens F-3-skolor får minskat elevantal under de kommande tio åren, visar en genomgång som barn- och utbildningsnämnden har tagit del av.

Arkivfoto: För tre år sedan invigdes nya skolan i Hok. Nu föreslår förvaltningen att skolan i Hok enbart ska vara F - 3.

Genomgången som förvaltningen gjort till politikerna var gedigen:

Bondstorp F – 3: ”Här finns behov av att hitta en lösning för att ha idrottsundervisning i Bondstorp. Lokalerna är i bra skick och behöver inte renoveras.” I Bondstorp går det under det här läsåret 33 elever och år 2030 blir det fyra fler, 37 elever, enligt prognos.

I Byarum har skolan behov av större lokaler. Även här finns behov av att se över möjligheten till att ha idrottsundervisning på plats. I Byarum går idag 45 elever i F – 3 och år 2030 är siffran 49.

Vaggeryd ”Vi har förslag på tre skolområden. Götafors F – 3 som ska ha plats för 200 elever, Hjortsjöskolan 4 – 9 med 750 elever och en skola i norra delen av Vaggeryd F – 3 med plats upp till 200 elever.

Elever som går F – 3 i dag är 303 elever. År 2030 prognostiseras det till 339 elever. Störst ökning fram till år 2030 har 4 – 6, som blir 120 elever ytterligare än i år.

Enligt förvaltningens skrivelse till nämnden noteras att grundskolan i Vaggeryd, redan i dag, har ett stort lokalbehov. När Vaggeryd kommer att växa med 50 elever per år är behovet akut. Som förslag på att lösa akuta problemet är att paviljonger sätts upp redan till höstterminen nästa år.

När det gäller Fenix gymnasium är det även där lokalbrist. Förvaltningen och nämnden har tidigare önskat att folkbiblioteket ska flytta till mer centrumnära lokaler, som motionen från (L) lämnade förslag på.

Hok ”Här finns förslag från förvaltningen att skolan ska omfatta F – 3 med mottagningskök. Restaurangverksamhet kan etableras, i stället för mottagningskök, som kan vara öppen för allmänheten. Mottagningsköket som finns i dag har brister som måste lösas i tid”. I Hok F – 3 går det idag 100 elever och år 2030 blir det 60 elever. Förvaltningens förslag är att 4 – 6 eleverna flyttas till Hjortsjöskolan i Vaggeryd.

Svenarum ”Här finns behov av att se över om det är möjligt att ha idrottsundervisningen ute i Svenarum. Lokalerna är i dåligt skick och är behov av omfattande renoveringar.

I Svenarum finns i dag 13 elever och år 2030, beräknas 32 elever finnas i F – 3.

Skillingaryd: ”Fågelforsskolan F – 6 behöver renoveras. Vi har arbetsmiljöproblem i centralköket och dessa måste åtgärdas tillsammans med upprustning av maskiner och kylrum.

I F – 6 går i dag 654 elever och år 2030 planeras 705 elever totalt. Den största ökningen ses i F – 3.

Klevshult: ”Vi önskar hitta en lösning till att ha idrottsundervisning i Klevshult”. F – 3 i Klevshult går mot strömmen gentemot övriga skolor i kommunen. I dag går 43 elever där, till 2030 har det nästan halverats, 26 elever.

Åker: ”Här behöver skolan och förskolan byta plats. Och renoveras. Det finns behov av att bygga omklädningsrum så att idrottsundervisning kan ske i Åker”. I Åker går idag 17 elever i F – 3 och år 2030 är prognosen 26 elever.

Barn- och utbildningsnämnden har därmed fått en gedigen arbetslista av förvaltningen för att kommunens elever ska få plats i skolan…

Taggar

Dela


2 reaktioner på Bygg nya skolor och renovera befintliga!

Varför har de tagit bort förslaget om en skola som innefattar F-6 i Hok?
Tycker att de borde bygga upp en ny skola i Hok, med tanke på att Hok får fler och fler barnfamiljer i samhället och runt landsbygden
Tänk om och gör rätt

Varför underskattar man Hok på förvaltningen? Man släpper 17 tomter för villor, men man räknar ändå med att elevunderlaget minskar. Har förvaltningen haft med det i sin beräkning… eller ska man behöva göra akutinsatser om 10 år för att elevantalet ökat? Kan man inte ha lite mer framförhållning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *