Nyheter

Nygammal lösning jämnar Rasjöns nivå

Nyheter 90 procent av Rasjön ligger i Vaggeryds kommun. Nu har Gislaved inkommit med en nygammal lösning angående vattennivån i sjön och inbjuder till samråd om Rasjöns framtid. Del 2.

Efter Mark- och miljödomstolens rungande – närmast oförskämt tydliga – nej till Rasjöns omdiskuterade utlopp har Gislaveds nya konsult återkommit med en nygammal lösning av problemet med vattennivån. Genom att bredda utloppet skall vintertopparna kapas, samtidigt som en avsmalning neråt minskar utflödet när sjön är låg sommartid.

Ärendet med Rasjön firar 20-årsjubileum i dagarna. Det var 1997 som dämmet byggdes om för att säkra fiskvandring i Radan och jämna ut sjöns nivå. Det blev inte bra. Därför anlades 2008 en hölja nedströms, vilken minskade utflödet och höjde sjön.

Efter klagomål bestämde Länsstyrelsen 2012 att höljan skulle bort, sjön mätas och att kommunen skulle söka verksamhetslov, så kallad vattendom.

Den lämnades in 2015 och kan sammanfattas som att ”allt är bra, inget skall ändras”. Några nivåer angavs inte i ansökan. Sjön kunde få bli vad den blev, och eventuella framtida skador skulle vara ”oförutsedda” och att ansvaret skulle upphöra efter tio år.

Detta trots att den dåvarande konsulten redan på ett tidigt stadium föreslog en ombyggnad av fördämningen för att klara även kraven på minskad erosion.

Men domstolen svarade ungefär att ”inget är bra, gör om allt”. Då gjorde kommunen ”ett omtag” och bytte till en ny konsult, som fick fria händer. Denne har nu återkommit till sakägarna med information. Sammanfattningsvis föreslår man en lösning som ligger mycket nära det tidigare refuserade förslaget och även påminner om andra, som föreslagits av sakägare.

Bredare och avsmalnande utskov i Rasjöns dämme skall minska fluktationerna. Var nivån skall hamna är ännu inte spikat. Genom att bredda utloppet uppåt och smalna av det neråt anpassar man avrinningsarean och utflödet till den aktuella nivån i sjön. På höstarna när regn ökar tillflödet, och på vårarna när snösmältningen kommer och höjer nivån, blir den större. Då sväljer den mer vatten, och höjningen avtar både i centimeter och sker fortare.

När nivån sedan sjunker blir den öppna arean mindre. Det hejdar avrinningen och reducerar risken för alltför låga nivåer sommartid.

Samtidigt säkrar man flödet i Radan och fiskvandringen – utan bromsande hölja. Lösningen, som fortfarande är på diskussionsstadiet, har presenterats för intresserade sakägare i ett informationsbrev för någon vecka sedan. Några nivåer i centimeter nämns inte.

Samrådsmöte kommer preliminärt att hållas i Bondstorp i början november. Enligt kommunens tidsplan för projektet skall en ny ansökan sedan lämnas till domstolen i mitten av nästa år. Dom kan förväntas något halvår senare, och ombyggnad blir därför av tidigast hösten 2020.

Då har det gått 22 år sedan man utan mätningar, utan dokumentation och utan konsekvensbeskrivningar byggde om och konsultkostnader som – hittills – varit ungefär tio gånger högre än vad själva bygget kommer att kosta.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *