Nyheter

Nyholmsföräldrar vill byta skola

Nyheter I ett brev till barn- och utbildningsnämnden har fem föräldrarpar önskat att deras barn ska få gå i skolan i Skillingaryd i stället för Åker och Klevshult.

I brevet står det:

”Vi är fem familjer i byn Nyholm utanför Skillingaryd, som skriver till er med anledning av skola och skolskjuts för våra barn. I byn finns just nu åtta barn födda åren 2013 till 2019. Enligt nuvarande skolområdesuppdelning tillhör barn i Nyholm skolorna Åker och Klevshult. Skolan är liten, elevunderlaget och personalgrupperna likaså, med alla utmaningar som det innebär. Det pusslas med att bussa eleverna mellan Åker och Klevshult, för skolgång och för fritids. Detta är vi inte intresserade av för våra barn. Det blir långa dagar för barnen, ett stort pussel för oss föräldrar kring hämtning och lämningar på fritids i Klevshult. Vidare önskar vi våra barn ett större sammanhang med utbud av både kompisar och ökad mångfald.

Vi har alla valt att från början placera våra barn på förskolor i Skillingaryd i stället för Åker. Det är också i Skillingaryd vi vill ha skolgång för våra barn. Ett av barnen går redan i skola där, men får då inte skolskjuts.

Vi skriver till er politiker och ledande tjänstemän i barn- och utbildningsnämnden för att ni behöver ha kännedom om detta när ni prognostisera elevunderlaget för de olika skolorna. Vår förhoppning är att vi ska få gehör hos er kring våra önskemål för våra barns skolgång samt att ni underlättar detta genom att skolskjuts ordnas till Skillingaryd för barn boende i Nyholm”.

Barn- och utbildningsnämnden fick under senaste sammanträdet information om svaret som förvaltningschef Lorentzon undertecknat.

”Vi har tagit emot ert brev och jag som skolchef har fått i uppdrag att ge er ett svar för både politiker i nämnden och i förvaltningen. Som jag läser ert brev så önskar ni att Nyholm ska tillhöra Skillingaryd som upptagningsområde i stället för Åker/Klevshult, och att ni också blir beviljade skolskjuts.

Nyholm som samhälle tillhör idag Åkers upptagningsområde och nämnden har inte för avsikt att ändra på detta. Åkers skola inrymmer idag årskurs 4-5 men kommer att bli en skola för årskurs F-3 när Sörgårdsskolan byggts till och är klar inför höstterminen 2022. Detta innebär att efter höstterminen 2022 så tillhör Nyholm Åkers skola för F-3 och Skillingaryd för årskurs 4-9.

Ni har som föräldrar all rätt att välja annan skola än den som är själva upptagningsområdet. Att tillgodose och beakta föräldrarnas önskemål är något som såväl förvaltning och nämnden ser som viktigt. Skolskjuts fås under förutsättning att det inte innebär extra kostnader för kommunen. Detta innebär att om en buss redan går från Nyholm till Skillingaryd så kan en elev som valt en annan skola än den som finns i upptagningsområdet åka med den bussen. Skolskjuts ges dock inte till fritidshem utan bara till skola.

Inför att era barn ska börja förskoleklass så kommer ni att få ett brev med skolplacering och är det så att ni önskar en annan placering än den som föreslagits så kommer det framgå i brevet hur ni gör för att välja en annan skola. I nuvarande läge där skolorganisationen är i en övergångsperiod är vi extra måna om att tillgodose annat skolval än det som ingår i upptagningsområdet. Detta för barnen inte ska tvingas till skolbyten”.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Nyholmsföräldrar vill byta skola

Ida, vad är det som säger att de inte får gå på Sörgårdsskolan? Idag har man väl rätt att välja skola för sina barn?

De får inte gå där utan giltig anledning som jag förstått det. Vårdnadshavare måste skriva till kommunen om anledning till varför man vill att barnen går på annan skola än den de ”ska” gå på. Man får ju heller ingen skolskjuts utan måste köra och hämta. Vet heller inte hur det funkar med fritids och så.

Vi är en familj som sitter i samma sits och går i samma tankar som dessa föräldrar. Våra barn ska gå i Klevshults skola dit har vi cirka 1,5 mil, sedan ska de gå i Åkers skola, dit har vi cirka 1 mil. Till Sörgårdsskolan har vi 4 kilometer och där får barnen inte gå.

Vi har valt bort den ordinarie skolan Åker mot skola i Skillingaryd istället. Vi har inte haft tillgång till skolskjuts utan fått köra våra barn i 11 år nu och detta skulle vi göra om utan att tveka en sekund.

Om det finns en majoritet, så bör det inte inte vara ett problem kan tyckas. Fixa skolskjuts!

Hur kul är det att behöva äta sin lunch i klassrummet som de gör I Klevshult? Fritidspersonalen får undervisa i klassrummet. Hur är det med behöriga lärare och att barnen får den utbildning de har rätt till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *