Nyheter

Nystart för anhörigträff

Nyheter En gemensam kväll för anhöriga. – Det finns hjälp, stöttning och vägledning, berättar anhörigsamordnare Anita Jonsson som tillsammans med kollegan Maria Jigåker anordnar en kväll för anhöriga på Mejeriet i Skillingaryd… 

Anita Jonsson och kollegan Maria Jigåker bjuder in till informationskväll för anhöriga

Vi träffar Anita Jonsson på Navet i centrala Vaggeryd. Här har verksamheten funnits i två år och blev ett bra och centralt läge med ändamålsenliga lokaler när flytten från Furugården bestämdes. Vem är Anita, undrar vi?

– Jag har varit äldresamordnare i 13 år. Det var en ny tjänst som utlystes när kommunen skulle starta upp verksamheten. Då var jag ensam i rollen och hade min arbetsplats på Jupiter i Skillingaryd. Vi hade verksamhet bara i Skillingaryd och senare blev det en filial i Vaggeryd.

– Nu är vi här och verksamheten i Skillingaryd flyttade från Jupiter till Mejeriet där min kollega Maria Jigåker finns, så nu är vi en äldresamordnare i vardera tätort. 

Vad händer på Navet?
– Här gör vi allt, säger Anita och höjer blicken mot alla rummen som finns. Här kan vi bjuda in gäster, hålla information av alla slag, kafferep och som i dag våffelservering. Man kan stänga till dörren om sig om man behöver, jag har kontor här, köket är stort och rymligt. I går hade vi gympa här så då fick möblerna flyttas till annat rum… 

Anhörigkväll, vad kan du berätta om det?
– Det är en ny satsning vi gör. Vi vill erbjuda anhöriga information om var man vänder sig och hur man går tillväga om man behöver hjälp. Det kan vara så att man inte sätter den stämpeln som anhörig för att man lever ihop. Det finns stöttning, hjälp och vägledning som man kan få. Anhörigkvällen är öppen för alla åldrar.

Vi har bjudit in rehabpersonal, biståndsbedömare, hemtjänst, kostenhet och sedan blir det jag och Maria som informerar. Förhoppningsvis ska vi kunna erbjuda nya anhöriggrupper. Man tänker kanske inte på om man är anhörig men man hjälper en släkting, granne eller vän och då är man anhörig. Jag får samtal från anhöriga som vårdar närstående som undrar hur och var man ska göra om hemtjänst behövs exempelvis så visst finns det ett behov av information.

– Det kan vara så att man tycker att det känns jobbigt när barnen inte förstår vad jag säger och make/makan kanske tycker att ”det löser sig”. Man kan vara arg och ledsen och behöver någon annan, utomstående, att prata med. Det kan vara frustrerande att vara anhörig, man kanske inte har några syskon att dela bördan med, eller ringa till, så ibland kan det vara skönt att ha någon annan att prata med. Vi har lagt anhörigträffen på kvällstid för att unga anhöriga ska kunna deltaga.

Befolkningen blir äldre, har anhörigas ”tänk och uppgift” förändrats?
– Ja, det skulle nog säga. Anhörig kanske inte bor på orten och tänket har blivit annorlunda i moder tid. Många tänker att ”jag har mitt, jag kan inte ta hand om min mamma eller pappa”. Det kanske är en granne som ställer upp och hjälper till istället när barnen inte bor i närheten. Men visst är det skillnad från förr, då flyttade de äldre till undantagsstugan bredvid och levde nära sina barn.

Vem är anhörig?
– Någon som vårdar, hjälper en närstående, granne eller vän. Hjälper du någon så är du anhörig, berättar Anita som gärna vill att man anmäler sig till anhörigkvällen på torsdag för att fikat ska räcka till alla…

 

Vad har ni mer på gång under våren?
– Vi kommer arrangera två informationskvällar i april månad där vi berättar om uppsökande verksamhet och det är till för invånare 80 år eller äldre. Vi kommer att ha en träff i vardera tätort, där vi erbjuder hälsosamtal och man ska känna ett tryggt åldrande. Behöver jag rullator eller trygghetslarm, behöver jag färdtjänst? De som bor i hus kanske vill veta hur man ställer sig i lägenhetskö och vi kommer informera om våra aktiviteter och träffar. Det här är helt nytt och det är inte bara för ensamma utan även för par som i dag inte redan har några insatser från kommunen. Ett samtal kan betyda så mycket men vi skickar också brev. Det kanske är så att just nu är det inte aktuellt men längre fram förändras situationen och vårt informationsbrev kommer fram igen…

– I övrigt har vi redan börjat planera för höstens seniorvecka. Den var väldigt uppskattad, vilket är väldigt roligt. Vi kommer att göra som vi gjorde i höstas och startar seniorveckan med mässa på Mejeriet under måndagen och sedan övriga programpunkter under veckan, summerar Anita Jonsson som är äldresamordnare i kommunen.

Anita berättar att många inte ser sig som anhörig. "Vi vill förmedla information den här kvällen som är riktad till alla anhöriga, ung som äldre"

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *