Nyheter

Nytt hus i Fryebo

Nyheter Kulturbyn Fryebo, söder om Skillingaryd, får nu en ny fastighet.

Arkivfoto; I Fryebo arrangerades traktorutställning för några år sedan

– Det är ungefär 200 meter väster om byn och det är en gärdsgård som angränsar kulturbyggnaden, så riksintresset avser inte området som ansökan gäller, säger Peter Sjöberg (M) ordförande i miljö- och bygg.

Riksintresset för kulturvårdsmiljö är ett statligt skydd och betyder att miljön är unik. Miljön och byggnader kan exempelvis visa utvecklingen i samhället, byggnadstekniker eller olika estetiska ideal genom historien. Fryebo by omnämns i Vaggeryds kulturhistoriska utredning som kulturmiljövård och ovan ansökan om bygglov placeras strax utanför detta kulturområde. Ängs- och hagmarksinventering i kommunen redovisar flertalet marker som värdefulla och inget av dessa områden är inom tänkt avstyckning.

I kommunens översiktsplan kan läsas att kommunen har en positiv syn till att ge lov för landsbygdsboende. För att bevara biologisk mångfald och jordbruksmark anser Vaggeryds kommun att nya bostäder alltid i första hand lokaliseras på skogsmark och inte åkermark. Detta för att inte inkräkta på befintliga jordbruksnäringar eller djurhållning. Miljö- och byggförvaltningen bedömer således att sökta bygglov inte försvårar att bedriva ett aktivt jordbruk. Befintlig odlingsmark kan nyttjas som betesmark och kan med enkelhet återigen nyttjas som odlingsmark.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *