Nyheter

Nytt inför nästa mandatperiod: Fler nämndpolitiker föreslås

Nyheter 40 ärende är behandlade i parlamentarisk gruppen under 20 sammanträden. Under kommunfullmäktige presenterades arbetet och beslut skulle tas.

Delar av parlamentariska gruppen, från vänster Ann-Katrin Löfstedt, Lisbeth Bärenholdt och Torbjörn Åkerblad

Nio partier finns representerade i parlamentariska gruppen med nio ledamöter och nio ersättare. En röst per parti. Ärenden till parlamantariska gruppen väcks främst av kommunfullmäktige presidium, men även av enskilda politiker och tjänstepersoner samt av partier.

Den politiska organisationen kan ändras enligt följande och föreslås gälla under nästkommande mandatperiod: 

– Inrättande av ett arbetsutskott i kultur- och fritidsnämnden.
– Öka antalet ledamöter i tekniska nämnden till 7 och då ska det också vara 7 ersättare. Samt även ett tillsättande av ett arbetsutskott i tekniska nämnden.
– Arvodesreglemente har omarbetats och det finns ett presenterat förslag gällande arvode som utgår från riksdagsledamöternas grundårsarvode. Samtliga ordförande och vice nämndordförande tog snittiden för det politiska arbetet. Ordförande 8%, förste vice ordförande 6% och andra vice ordförande 4%. 

Ann-Katrin Löfstedt (M) från parlamentariska gruppen berättar:
– Ersättningen är höjd för fullmäktigeledamöterna. Vi har ingen aning om det finns ett eller två oppostionsråd efter valet, därför har vi gjort två val. Arbetsutskottet är sänkt, Alla nämnder är höjda då det är ökad arbetsbelastning. Valnämnd och revisorn är oförändrat. 

Torbjörn Åkerblad, kanslichef:
– Kommunens råd och de representanter som sitter från föreningslivet. Hur ser det ut i länet tittade vi på och vi lämnar förslag på 500 kronor per förening som är med i respektive råd. Sammanträdesarvoden är 360 kronor för timme ett sedan 90 kronor per påbörjad halvtimme. Barntillsyn, max 128 kronor per timma och det motsvarar ersättningen för barnskötare. Likaså vård av funktionshindrad eller vård av sjuk anhörig är det 128 kronor per timma. 

Torbjörn fortsätter med ”partistödet har det lämnats förslag på att förändras. Ersättningsnivåerna i länet tittade vi på och vi har en kostnadsnivå som är 37 kronor per invånare och det förslag som är lagt är 37,6 kronor per invånare. Nu blir det 23 procent av prisbasbelopp per parti och år och för varje ny mandatperiod. 11 109 kronor per parti och år”. 

Nästkommande parlamentariska grupp har redan fått arbetsuppgift av den sittande;
– Inrättande av Folkhälsoråd
– Utveckling av Ungdomsforum
– Talarordning i kommunfullmäktige
– Lokal och teknik för kommunfullmäktiges sammanträde
– Förutsättningar för en samhällsbyggnadsnämnd
– Beräkna kostnaden för ersättarnas arvode och förlorad arbetsförtjänst i nämnder och bolag, som ska göras senast 30 juni 2023.
– Se över samtliga råds styrning och förutsättningar
– Revidera arvodestabellen inför 1 januari 2025. 

Debatten började…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *