Nyheter

Nytt kostkoncept för 300 barn

Nyheter Tanken är att det ska bli ett tiotal tillagningskök på kommunens skolor och först ut är intill Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

Arkivfoto

Kostorganisationen vid barn- och utbildningsförvaltningen har setts över och i början av nästa år ska nya köket öppnas. Det gäller tilltagningsköket vid Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

– Har en förskola fyra eller fler avdelningar vill vi att dessa har ett eget tillagningskök på skolan, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Utmaningen för oss är att vi har många små avdelningar. Vi har en utvecklingsresa framför oss med möjlighet till heltid, säger Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef, och fortsätter med att idag hanterar kostchefen allt och framöver får personalen mer tydliga roller i köket.

Lokalplanen sträcker sig åtta år framöver och tanken är att det blir nytänk inom kostområdet då närmare tio skolor får eget tillagningskök.

– Det här är spännande och en ny resa för oss. Pusselbitarna som att kosten ska vara god, säker, näringsrik, hållbar, integrerad och trivsam. Vi tänker mycket på lokalen där köken blir en del i skolan. Vi ska årstidsanpassa skolmåltiderna, det är inte logiskt att äta gurka och isbergssallad under hela året, utan när det är dags, helt enkelt. Å andra sidan blir det rotfrukter i november. Leverantören får framöver köra livsmedlet till fler ställen, men andra sidan slipper vi köra det internt och vi tar den här utbyggnaden i olika steg, menar Per-Erik Lorentzon.

I oktober månad beräknas nya tillagningsköket intill Sörgårdsskolan vara klar och en halv tjänst beräknas ytterligare tillsättas. Just nu är det enbart Sörgårdsskolan som kommer att äta sina mål där, men i december räknar förvaltningschefen med att förskolan på Bullerbyn är klar och då blir det måltider för totalt 300 barn som ska tillagas.

Fotnot; Tillagningsköken som är tänkta är på; Fågelfors, Bullerbyn/Sörgården, Åviken, Vaggeryd S, Hjortsjö, Fenix, Byarum, Hok, Götafors förskola, Fritiden 4 avd. Möjliga tillagningskök på; Gullbäcken, Fågelfors förskola, Nyckelpigan, Slätten, Växthuset. Mottagningskök planeras finnas på; Tallbacken, Åker, Klevshult, Svenarum, Södra Park och Bondstorp.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *