Nyheter

Nytt museum för Albatross invigdes

Nyheter Nu har ett nytt Albatrossmuseum invigs på Gotland och Skillingaryd fick en hel del uppmärksamhet vid festligheterna.

I det nya museet  [1/13]

Från 1915  [2/13]

Båten givetvis  [3/13]

Studiemateriel  [4/13]

Luftigt  [5/13]

Foton och berättelser  [6/13]

Museet ligger i Herrvik, Katthamamrsvik  [7/13]

Erik Hoffstedt invigningstalade.   [8/13]

Christina Beinhoff talade. Hon är tysk ambassadör i Sverige.  [9/13]

Skeppsredare Eric D Nilsson har varit en av huvudsponsorerna för det nya museet och han var samtidigt en av talarna. I december fyller han 95 år.  [10/13]

Albatrossten vid platsen för hädnelsen 1915  [11/13]

Samling vid strandplatsen klockan 08.00 med bland andra Tysklands försvarsattaché Markus Brüggemeier.  [12/13]

Erik Hoffstedt tog till Albatrossmuseet emot en pärm kring Albatross av Skillingaryds Militärhistoriska Förening genom Per Bunnstad  [13/13]

Skillingaryds Militärhistoriska Förening var representerad genom sin sekreterare Per Bunnstad som överlämnade en gåva som handlade en hel del om just Skillingaryd. Det var en pärm med hans eget vykortsexponat om just Albatross.
Det var utanför Herrvik på östra sidan av Gotland som det tyska fartyget Albatross den 2 juli 1915 blev attackerat av ryska skepp. Beskjutningen fortsatt in på svenskt farvatten och Albatross skadades svårt och gick på grund.

Ett 30-tal besättningsmän omkom. Resterande, en bit över 200 internerades till en början på Gotland med från 30 september 1917 kom de till Skillingaryd och var kvar till och med de allra sista dagarna år 1918.

Per Bunnstad berättade bland annat i anslutning till invigningen hur tyskarna lämnade spår efter sig i Skillingaryd. En liten pojke föddes exempelvis i juli 1918 och dennes barn och barnbarn bor i Skillingaryd.

I Skillingaryd finns inget separat museum över Albatross men i Miliseum kan man finna en del saker och fotografier med anknytning till händelsen för drygt 100 år sedan.

– Vi kommer också att ha en del om Albatross i vårt minimuseum hos Skivaryd, berättar Per Bunnstad.

Detta museum kommer att behandla Skillingaryds militärhistoria.

Taggar

2 reaktioner på Nytt museum för Albatross invigdes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *