Nyheter

Nytt naturreservat i Vaggeryds kommun

Nyheter För att bevara en unik taggsvampskog har Länsstyrelsen beslutat om att upprätta Stensjökvarnskogens naturreservat.

Taggsvamp. Foto: Johan Staaf  [1/2]

Stensjökvarnskogens naturreservat. Källa: Länsstyrelsen  [2/2]

I Stensjökvarnskogen finns en taggsvampskog med ett stort antal sällsynta arter på ett och samma ställe. Nio arter har hittats, varav fyra finns med på den nationella rödlistan över hotade växt- och djurarter, orange taggsvamp och dofttaggsvamp är två dem. Taggsvampen lever i direkt symbios med äldre granars rotsystem. De trivs framförallt i gammal barrskog som fått växa utan större mänsklig påverkan såsom avverkning.

– Det som är unikt med det här området är dess rika förekomst av hotade taggsvampar. Dessa svampar lever i direkt symbios med granarnas rotsystem, vilket innebär att de inte överlever en avverkning eftersom de är beroende av levande barrträdsrötter, säger Ellen Nystedt, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.

Längs med sluttningen i reservatets södra del breder en gammal granskog ut sig. Här och var ligger och står döda träd precis som det ska i en naturskogsartad miljö. Luftfuktigheten är hög och jämn året om. Tillsammans skapar detta goda förutsättningar för att de hotade mossorna vedtrappmossa och skogstrappmossa samt laven garnlav ska leva och må väl.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nytt naturreservat i Vaggeryds kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *