Nyheter

Nytt överskott för socialnämnden

Nyheter Med en månad kvar av året har ekonomin summerats för de elva första månaderna. Mycket tyder på att det blir ett litet överskott när bokslutet blir klart en bit in i 2022

Det tycks ha varit ett realistiskt budgetarbete som visar att socialnämnden ligger väl i fas med det resultat som nu framgår för tiden fram till och med november månad. Det finns delar av ekonomin som har givit relativt stora överskott, men dom har ätits upp genom andra verksamheter som blivit dyrare är budgeterat. Något som blivit dyrare är vård av barn på institution och handlägger tjänst inom barn och ungdom. Att budgetera för institutionsvård är en näst intill omöjlig uppgift, men när det behövs har kommunen en skyldighet att betala för detta. Det har också blivit dyrare med handläggningen eftersom det krävts vikarier för sjukskrivna under året. Inom äldreomsorgen finns det ett överskott trots att Mejeriets äldreomsorg varit klart dyrare än beräknat. Dock har ledningskostnaderna varit klart lägre än budget. Inköp av skyddsmaterial med anledning av pandemin har kostat en och en halv miljon och det var inte budgeterat, men här fanns ett överskott från 2020 som kompenserade detta.

När det gäller sjukfrånvaron har korttidsfrånvaron sjunkit under året medan långtidssjukskrivningarna, det vill säga sjukdom mer är 60 dagar, har ökat. Det är en utmaning att hantera i och med att det finns tecken på ökad smittspridning som påverkar personalen i högsta grad. För att hantera de kostnaderna för sjukfrånvaro har socialnämnden fått en och en halv miljon i statsbidrag under året.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *