Nyheter

Nytt swish-bedrägeri florerar

Nyheter Mottagare av ett sms beordras att swisha tillbaka pengar till en privatperson. I själva verket rör det sig om ett bedrägeri. – Var observanta!, varnar en kommuninvånare.

En kommuninvånare varnar om ett nytt Swish-bedrägeri. Bild: Pressbild

Under tisdagsmorgonen fick tidningen mejl av en läsare boende i Vaggeryds kommun. Läsaren hade fått ett sms. I meddelandet framkom att mottagaren ska ha fått en felaktig swish-betalning på 50 kronor från avsändaren och att avsändaren uppmanar mottagaren att swisha tillbaka summan. 

– Pengarna har inte kommit till mig och vid en nummerslagning visade sig telefonnumret vara okänt. Jag förstod att det handlar om ett bedrägeri. Jag har en uppmaning till kommuninvånarna: var observanta! Jag tänker direkt på äldre människor, som till exempel mina föräldrar: om de får det här sms:et så kanske de inte vet vad de ska göra och då väljer att göra som avsändaren vill, säger kommuninvånaren till tidningen. 

Taggar

Dela


21 reaktioner på Nytt swish-bedrägeri florerar

Det kan ju vara ett felutskick från avsändaren, alla vet ju att man ser själv om man fått en okänd Swish. Så det behöver inte vara ett bedrägeri.

Råkade själv ut för detta – en tjej swishade mig 250 kr och direkt efter skrev hon ett sms att hon swishat fel då hon skulle swisha till sin pappa som ”fyllde år”. Jag betalar gärna tillbaka detta men då till ditt bankkonto men hon ”krävde” att jag swishade – sen började jakten på mig med flera samtal från olika nummer. Hon vägrade skicka mig ditt bankkontonummer så hon fick inte tillbaka sina pengar.
Svarar aldrig på nr jag inte känner igen

Vad menar redaktionen? ”Det ska skrivas Bank-id och inget annat”? Uppmanar man till aktivering av det, eller vad? Otroligt oklart!

Redaktionen lägger till: Man ska alltså stava Bank-id och inget annat

Om ett okänt telefonnummer ringer, så svarar jag inte. Sedan går jag in på ’Missade samtal’.
Jag håller nere fingertoppen på numret, så det kopieras.
Därefter öppnar jag ”Hitta.se-appen” och klistrar in numret. Då kommer det upp ”Okänt nr” i 99 procent av av fallen.
Och då tar jag bort det ”missade samtalet”.
Lätt som en plätt!

Så fort någon ringer mig med okänt nummer så lägger jag på och kopiera nummer och klistra in på swisch och kollar jag om de har Swish. Så fort när jag ser att de inte är kopplade till Swisch så blockerar jag numret direkt. Man ska skriva på beloppet 1 krona så visar det om den är kopplad eller inte 👍👍

Äldre personer kan falla för detta om man inte är uppmärksam. Det kan yngre individer också göra Sara. Man får väl vara lite av ett pinnhuvud om man ger ett så drygt svar. Alla är ju inte lika bra som dig heller! 🤬👎🏼

Idag fick jag ett sms som inte hörde hemma hos mig och jag undrar om det är bedrägeri och att de vill att jag ska öppna det och svara? Det har inget med Bank-id att göra men undra om de vill in i telefonen?
Redaktionen tipsar: Det ska skrivas Bank-id och inget annat

Jag förstår inte alls och jag kommer aldrig att förstå att någon av er kan falla för en bluff eller bli lurad på pengar. Jag kan aldrig men aldrig förstå. Inget sådant har någonsin hänt mig personligen. Aldrig… så länge

Var inte så mallig Sara! Äldre personer är uppväxta med en helt annorlunda tillit gentemot sina medmänniskor än den skiten som existerar idag

Håller med Postis .
Otroligt okunnigt om våra tidigare generationer som var unga förr.
De har i benmärgen att alltid göra rätt för sig, vill alltid vara till lags.
De är oroliga att något ”farligt” ska hända om de inte lyder bums.
Sara, uppdatera dig om ” tiderna”.

Ja precis, förut kunde man lita på andra människor. I dagens läge känns det som alla vill lura en på ett eller annat sätt. Man måste vara vaktsam och det är fruktansvärt. Stackars äldre människor som litar på att andra vill väl. Vilka tider lever vi i. Hemskt.

Det råkade jag utför för 2 år sedan. Jag kollar alltid min bankstatus varje morgon. Såg att någon som heter Bruno swishat 30:-. Förstod direkt bluff. Jag skickade inte tillbaka. Jag avvaktade. Mycket riktigt det ringde klockan tre på morgonen efter en vecka. Någon trodde väl att jag skulle bli rädd. Men icke. Jag svarade inte. De fortsatte att ringa. Till slut ringde jag banken och frågade vågar jag skicka tillbaka. Gjorde det till slut och skrev att de inte skulle av sig mera. Sedan dess sluppit idioterna

Stämmer jag brukar kolla nummer som ringt mig genom swish då ser man oftast vilken typ av samtal som ringer och jag ringer aldrig upp nummer då jag inte vet vem som har det. Det är mycket bedrägerier överallt även genom klonade röster som kan lura en eftersom man känner igen rösten men akta er!

Kontakta ingenting, inga pengar tillbaka, inget svar på sms, inget telefonringande till sändaren. Ta pengarna och glöm bort detta. Om sändarna/bedragarna bara får skicka pengar utan att någonsin få napp så kommer i alla fall detta ofog att upphöra.

Nej, det är i princip det som de vill…
…att du ska aktivera Bank-id.

Redaktionen tipsar: Det ska skrivas Bank-id och inget annat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *